Църквата в Струмяни – с олтар от мрамор и мраморна Хризма на пода

Има една църква в Пиринско, чийто олтар е измайсторен от мрамор. И по това тя се отличава от всички други храмове в региона. Този божи дом се намира в общинския център Струмяни. Църквата „Св. св. Константин и Елена“ е направена по проект на благоевградския архитект Вилхелмина Сандева и е сравнително нова.

На 21 февруари 1992 година Учредително общо събрание взема решение за предоставяне на общински парцел в селото за строеж на православен храм и избира състав на църковното настоятелство. На 22 март 1993 година тогавашният Неврокопски митрополит Пимен поставя основния камък на църквата. Храмът е осветен на 18 октомври 2003 година от Неврокопски митрополит Натанаил, който си отиде от този свят десет години по-късно. С него е обсъдена възможността олтарът на божия дом да не е от дърво, каквито са олтарите в повечето църкви, а да е от мрамор. Защо точно от мрамор? Отговор на този въпрос дава кметът, който по това време управлява община Струмяни -Валентин Чиликов.

„Една от причините е, че над село Илинденци са най-големите мраморни кариери в страната ни. В две от тези кариери се добива мрамор, който се изнася в Италия и там с него възстановяват паметници на културата от миналото. Другата причина е откритата край село Микрево раннохристиянска епископска базилика с манастирски комплекс. Намерените артефакти доказаха, че в тази базилика олтарът също е бил от мрамор. Тъй като и архитектурата на църквата в Струмяни е по-особена, предложихме на дядо Натанаил олтарът да е мраморен“, разказва Валентин Чиликов. Митрополит Натанаил дал своята благословия за това дело. Подът в храма също е мраморен, а върху него пак от мрамор е изобразен Христовият монограм – Хризмата, съдържащ двете начални букви ХР /хи и ро/ на гръцкото име Христос. Направен е, тъй като в епископската базилика край Микрево е имало също Хризма на пода.

Преди две години ураган отнесе част от покрива и обвивката на куполите. Местните хора, Община Струмяни и Неврокопска епархия успяха с общи усилия да възстановят щетите дни преди храмовия празник миналата година. И показаха как се действа за една обща кауза. В архитектурно отношение църквата е еднокуполна, с вградена камбанария. Входовете са два – от юг и от запад, а площта е 232 m2. Проектът е ръководен от инженер Митко Петровски, а главен майстор е Методи Николов. Строежът е финансиран от дарения. Камбаната за храма е закупена също с дарения още през 1968 година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене