Градът: Сезонът на ракията в Неврокопско…

Шалев

От векове ракията се вари в казан, изпаренията от който се отвеждат по тръба в серпентина , където се охлаждат. Важно е казана да е с дебело дъно, за да се разпределя рав­номерно топлината, да не се развалят джибрите и да не се прегори ракията. Най-добре е той да е направен от мед , заради нейните антибактериални свойства. След завирането на джибрите, майсторите ракиджии поддържат умерен огън, така че ракията да по­тече на тънка и равномерна струя. Добрата ракия се вари от добри джибри и от качествено вино.

Костадин Шалев пред вест­ник „Градът“:

НЕ ЗАМЕНЯМ РАКИЯТА С УИСКИ!

Ако е хубава реколтата , да има хубава захарност, да преври хубаво, става хубаво вино, а от хубавото вино ста­ва хубава ракия. Тази година не е добра за производители­те на грозде, миналата година произведох около 160 литра ракия, а тази година около 40-50. Тази година е спокойно край казаните, в които физи­чески лица могат да произвеждат етилов алкохол , ракия от грозде и плодове за лично и семейно полз­ване. Варенето на ра­кията отнема 3-4 часа , но подготовката е го­ляма- да произведеш хубаво грозде, да на­правиш хубаво вино и след като виното е превряло става хуба­ва ракия.

  • Всичкото вино ли превръщате в ракия, или за­пазвате вино за зимата?
  • Оставяме малко вино за пиене, а другото за ракия, това зависи от вкусовите пред­почитания, но в нашия край предпочитаме повече ракия, виното се пие по- малко.
  • От колко години варите ракия?
  • От 35-40 години. Имам лозя и лозници, винаги варя по 2-3 казана. През септем­ври обикновено се варят сливите, след тях и гроздето, когато се изпие виното, оста­тъците също се сваряват на ракия. Ако се варят костилкови плодове, първият половин-един литър от спиртната напитка трябва да се отдели, тъй като съдържа метил , кой­то е вреден за здравето. Ако градусът на ракията спадне под 40, също става вредна, заради съдържанието на от­ровни органични съедине­ния. Ракия се прави от всички видове плодове- смокини, праскови, кайсии, ябълки, сли­ви, круши. Всеки плод си има специфичен вкус и аромат, който се предава на ракията. Прави се плодова и сливова ракия, но най-предпочитана си остава гроздовата.
  • Ракията се пие със зелена салата, или туршия, но има и други приложения. Един вид като домашен лекар.
  • По- възрастните хора са из­ползвали ракия смесена с газ за разтривки, а при настинка помага и греяна ракийка.
  • Как става по-люта и по- македонска ракията?
  • Ракията не трябва да е люта, а мека и силна, лютата ракия не е най- хубавата ра­кия, ракията трябва да е мека и отлежала. Една ракия не от­лежи ли поне три месеца , не е ракия. При варенето трябва да нагласиш ракията на гра­дус според вкуса си, гроздо­вата ракия е хубава от 42 до 48 градуса. След сваряването е хубаво да се сложат чепки от черница, или от дъб, за да придобие по-друг цвят и да стане по-мека.
  • Чужденци опитвали ли са вашата ракия, правили ли са сравнение с уиски?
  • Аз не съм почитател на уискито, харесвам повече гроздовата ракия. Чужденци са опитвали моята ракия, те харесват това, че има друг вкус , но не са свикнали на нашата ракия. Но, ако чужде­нецът е славянин, руснак, я харесват повече, ако е човек от запад -немец или францу­зин, те не са свикнали на този вкус.
  • Към днешна дата валидни­те регистрации на специали­зирани малки обекти за дес­тилиране, или тъй наречените казани за ракия са 1410 за цялата страна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене