Пасивни къщи само в Благоевград, Варна и софийско

107333-pasivna-obrabotenПасивната къща излиза само с 6% по-скъпа от традиционната, изчисли архитект

Едва около 6% по-скъпа е инвестицията в строителството на пасивна къща в сравнение с тази за стандартна сграда. Причината този тип устойчиво строителство все още да не е популярно в България не е цената, а липсата на информация като цяло у нас – от страна на крайния потребител, строителните фирми, както и банките. Това обясни архитект Георги Николов, който е председател на управителния съвет на Информационна група „Пасивни сгради България“, по време на конференция за енергийната ефективност в сгради и пасивни домове във вторник, съобщава dnevnik.bg.

В момента в България пасивните къщи не са повече от десет, като основно става дума за фамилни частни домове в Благоевград, Варна и няколко в околностите на София. Единствената обществена пасивна сграда засега е детска градина в Габрово. Според Николов обаче съвсем скоро това ще се промени и строителството на пасивни къщи ще стане обичайна практика и у нас, подобно на други европейски страни. Тази теза архитект Николов разви в своя презентация на конференцията, по време на която германски експерти също споделиха своя успешен опит и практики в енергийната ефективност. Събитието беше организирано от Германо-Българската индустриално-търговска камара и международната консултантска фирма Еclareon GmbH.

Според архитект Николов при евентуално повишение цената на енергията с 30 ст. рентабилността на пасивните къщи ще стане повече от очевидна за всички, а енергийната ефективност – повече от спешна.„Крайната енергийна бедност при повишаването цената на тока, което няма как да не се случи, ще ни тласне и към промяна към по-добро“, каза Георги Николов.

В същото време според приетите от Европейската комисия директиви за строителството на нови сгради всички сгради в България трябва да намалят съществено потреблението си на енергия след 2020 г., като ще бъдат задължени да покриват критерии за нулево или близко до нулевото енергийно потребление. Това подчерта пред журналисти архитект Здравко Генчев, директор на центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

При ново строителство потреблението на енергия в сградата не трябва да надхвърля 15 kW на кв.м годишно според същата директива на ЕК. На толкова се равнява и потреблението на пасивните къщи. При старите сгради у нас от комисията изискват всички постройки – жилищни или обществени, да намалят консумацията си на енергия до 25 kW на кв.м годишно. Този стандарт може да бъде въведен, като в съществуващите сгради се вграждат елементи на пасивни къщи, за да се подобри енергийната им ефективност.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене