Бъдещето на благоевградския аквапарк остава неясно, три са възможните варианти

Продължават доброволческите акции по почистването на не работещия аквапарк в Благоевград, съобщи на пресконференция кметът Методи Байкушев, предаде репортер на „Фокус“. Той обясни, че редица мерки за обезопасяване и привеждане на съоръжението в нормален вид са били предприети от декември 2023 година насам.

Първоначално районът е бил ограден, така че да се спре възможността за влизане на граждани вътре. Същото е било направено и със закрития басейн, който се намира в непосредствена близост до аквапарка. Там стъклата са били счупени и влизането вътре е било безпроблемно.

По инициатива на доброволци, водени от американския гражданин Джими Хорн, на по-късен етап е започната гражданска инициатива за почистване на аквапарка и облагородяване на района.

По думите на кмета към момента е свършена изключително много работа за аквапарка, който се оказал обект с голям обществен интерес. „Аквапаркът беше в изключително занемарено състояние, цялата електрическа инсталация не съществува. Имаме и много тиня, която се е трупала повече от 5 години. Доброволците успяха да я изгребат, миризмата беше непоносима“, разказва кметът Байкушев.

Към момента продължава изпомпването на водата от помпеното помещение, като целта е на следващ етап да се установи какво е състоянието на съоръженията и какви средства ще се наложи да бъдат инвестирани за възстановяването им.

Градоначалникът припомни, че от 2021 година, след прекратяването на концесията с решение на Общински съвет – Благоевград и приемо-предавателен протокол аквапарка е изцяло собственост на общината. „Аквапаркът е общински и е наша отговорност как ще се грижим за него“, отбеляза Байкушев.

По думите му след почистването на аквапарка предстои да се направи цялостен анализ за възможните варианти, свързани с неговото бъдеще. Пълният доклад, както и план-сметката ще бъдат представени на вниманието на жителите на Благоевград, които по време на обществено обсъждане ще имат възможността да решат какво да се случва оттук насетне.

Кметът обясни, че със сигурност няма да се тегли кредит за възстановяването на аквапарка, каквото намерение имаше предходния кметски екип. Припомняме, че тогавашният кмет Илко Стоянов предложи да се поеме дългосрочен дълг за цялостно обновяване на аквапарка и парк „Бачиново“, но след протести това не се случи.

Байкушев каза, че хората трябва да помислят върху три възможни варианта за бъдещето на аквапарка – отдаване на концесия, отдаване под наем или собствена инвестиция от страна на общината. По думите му публично-частното партньорство е добър вариант, но процедурата е дълга и тромава и може да отнеме 1 – 1.5 години.

Вариант е да се кандидатства и с проект по програмата „Региони в растеж“, уточни градоначалникът.

„Трябва да видим дали ще може да възстановим аквапарка на поносима сума. За този обект няма да теглим креди, може да търсим финансиране по програмата „Региони в растеж“, но трябва добре да помислим, защото можем да кандидатстваме и с други проекти, например за подобряване на образователната инфраструктура“, коментира Байкушев.

Според него всичко е въпрос на дискусии, по време на които ще трябва да се реши кои са ползите от всяка една от различните концепции.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене