Прокуратурата пак ще разследва дейността на пазарджишкия имам и неговите последователи, след като съдът за пореден път върна делото

За 10 г. Ахмед Муса и уж ислямистите му станаха строители и шофьори в Германия, присъди нямат

10 г. след ареста на пазарджишкия имам Ахмед Муса за проповядване на религиозна война делото срещу него и 13-те му последователи започва отначало. Според обвинението те са проповядвали идеите на ликвидираната вече „Ислямска държава“.

Ахмед Муса и другите подсъдими отдавна работят в Германия като строители и шофьори. Това е третото и най-мащабно дело срещу Ахмед Муса, който вече лежа в затвора за проповядване на радикален ислям.

Делото стигна до Върховния касационен съд (ВКС) с ефективни присъди, но там беше прекратено и върнато на прокуратурата заради процесуални пропуски и липса на доказателства.

Новият обвинителен акт е с променени дати

и периоди за извършените престъпления, но без конкретни доказателства. Няма отговори на въпросите кога, къде, какво, за колко време и кой е извършил престъпленията, нито мотивите на 14-те проповедници на идеите на „Ислямска държава“.

„Обвинителният акт е изготвен перфектно. Изпълнени са указанията на ВКС. Няма промяна в обвинението. То е за проповядване на омраза на религиозна основа“, коментира наблюдаващият прокурор по делото Васил Малинов.

„Това дело е политическа поръчка, защото от Европа на България са преведени много пари, за да се борят срещу ислямизма, и делото е само част от плана за оправдаване на парите“, коментира Ахмед Муса. Според него подновяването на процеса е „старата песен на нов глас“.

Повечето от осъдените, както и Ахмед Муса сега работят в Германия като строители или шофьори. Те смятат, че са били обвинени погрешно и са жертви на политически решения.

Така след години разследвания и съдебни заседания соченият за ръководител на ислямистките структури и 13-те му последователи отново трябва да бъдат разпитвани от следователи за събития отпреди повече от 10 г.

Обвиняемите бяха задържани при две акции на прокуратурата и ДАНС, проведени на 25 ноември 2014 г. и на 31 март 2015 г. в областите Пазарджик, Пловдив и Смолян. Съдебният процес започна през февруари 2016 г., след като 3 пъти обвинителният акт беше връщан от съда на прокуратурата.

По време на процеса защитниците на подсъдимите поискаха отстраняване на прокурора по делото Недялка Попова заради „предубеденост“, но тя отказа.

 

След пенсионирането й и определението на ВКС за връщане на делото то бе разпоредено на Васил Малинов, бивш окръжен прокурор на Пазарджик. Сега той отново трябва да изправи пред Темида 14-те с отменените присъди. 

В края на 2019-а Ахмед Муса чу поредната си, трета присъда от Пазарджишкия окръжен съд – 8 г. и 6 месеца затвор за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за възхваляване и пропагандиране на ислямска война.

Тогава той не пророни и дума. Напусна съдебната зала видимо шокиран, с наведена глава, окован с белезници и плътно охраняван.

Шокирани от присъдите си бяха и 13-те му сподвижници, които бяха осъдени на ефективно лишаване от свобода от 2 до 3,5 г. Всъщност Ахмед Муса от април 2019 г. бе в затвора в Пазарджик, където изтърпяваше 4 г. лишаване от свобода по първите си две присъди.

Името на имама Ахмед Муса нашумя през 2004 г., когато след операция на местната полиция

беше разбит създаденият от него молитвен дом

в стая към къщата му в сърцето на ромския квартал в Пазарджик. Тогава в помещението и забити на покрива на къщата му бяха открити знамена на забранената ислямистка организация „Мюсюлмански братя“, както и голямо количество радикална ислямистка литература.

 

През есента на същата година Ахмед Муса беше осъден за първи път от окръжния съд за проповядване на радикален ислям, като присъдата беше и първа за страната ни. Имамът получи 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок.

Тогава осъденият напусна съдебната зала придружаван от майка си и един сподвижник.

10 години по-късно по време на второто т.нар. имамско дело Ахмед Муса беше посрещнат пред съдебната зала от стотици привърженици.

Мъже с дълги бради и без мустаци и плътно забулени жени наобиколиха по време на процеса сградата на съда. Истината е, че само за тези 10-ина години благодарение на Ахмед Муса около 15 хил. обитатели на ромския квартал станаха ревностни мюсюлмани.

Негови последователи се нароиха в Пловдив и в други райони, които имамът редовно обикалял и изнасял проповеди. Той винаги е твърдял, че не е служител на Главното мюфтийство.

В Пазарджик навсякъде можеха да се видят брадати мъже и забулени жени. С мюсюлманските одежди жените се снабдяваха основно от магазина на Ахмед Муса, където ги обслужваха майка му и жена му.

До 20-ата си годишнина Ахмед бил ревностен християнин към евангелистката църква. Запалила го майка му Живка, също ревностна християнка тогава, а сега мюсюлманка.

През декември 2019 г. Пазарджишкият окръжен съд призна Ахмед Муса за виновен за това, че при условията на продължаващо престъпление в частната джамия „Абу Бекир“ в кв. „Изток“ и посредством профил в сайт е пропагандирал война.

Наложено му бе едно общо най-тежко наказание от 7 г. и 6 месеца затвор, което бе увеличено с една година. Така общата присъда е 8 г. и 6 месеца лишаване от свобода, както и глоба от 9500 лева. Три години по-късно Ахмед Муса Ахмед излезе предсрочно от затвора за добро поведение.

Други от подсъдимите бяха обвинени за пропагандиране на война чрез осигуряване и разпространяване на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на „Ислямска държава“.

Техните присъди бяха за лишаване от свобода от 2 до 3 г. и 6 месеца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене