Община Благоевград погна големите си длъжници, един от тях дължал 470 хиляди лева

Още в първите дни след встъпването си в длъжност кметът на Община Благоевград Методи Байкушев е предприел незабавни действия за събиране на натрупаните задължения към общинската хазна. От думите на градоначалника по време на редовната му седмична пресконференция стана ясно, че до всички големи длъжници били изпратени писма, след което започнал и диалога между Община и длъжници за решаване на проблема, предаде репортер на „Фокус“.

„С радост мога да кажа, че през последните три месеца бяха погасени доста задължения на длъжници“, каза кметът Байкушев.

Един от най-големите длъжници в Благоевград се оказал концесионерът на Градската минерална баня, който имал натрупани задължения в размер на 470 хил. лв., от които 110 хил. лв. са били за данък недвижими имоти, 191 хил. лв. са били за такса „Смет“, а 174 хил. лв. са били концесионни такси.

За плащане остава още една вноска, която е за края на 2023 година, но там по думите на Методи Байкушев, просрочието не е голямо.

Градоначалникът съобщи и още една важна новина за градската баня в Благоевград. Той обясни, че в момента там тече ремонт по предписание на Регионална здравна инспекция – Благоевград. Здравните инспектори били установили наличието на плесен и мухъл, както и незадоволително състояние на шкафчетата в съблекалните.

„До няколко дни би трябвало ремонтът да приключи“, коментира още кметът на Благоевград.

„Друг голям длъжник са две дружества, които са свързани с г-н Ангел Ризов, собственик на киното в Благоевград. Първото е „Техно парк активи“ ЕАД със задължения от 58 хил. лв. за местни данъци и такси и ново дружество „Нано тех активи“ със задължения в размер на 105 хил. лв. Изследваме правните възможности да съберем тези задължения“, отбеляза кметът на Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене