Жители на Старчево затвориха пътя между Петрич и Сандански

Жители на петричкото село Старчево затвориха за кратко днес пътя между Петрич и Сандански, в знак на протест срещу решение на Общинския съвет (ОбС) за изграждане на фотоволтаици в близост до селото. На мястото, където е предвидено да се поставят фотоволтаиците, в момента има гора. Живущите там са против гората да бъде изсечена и на нейно място да се построи фотоволтаична централа.

След решение на общоселско събрание, протестът е следващата стъпка, за да изразят становището си срещу решението на ОбС, каза днес пред медиите кметът на селото Георги Кузманов. Протестиращите са решили да се организират и да присъстват и на днешното заседанието на ОбС, където ще поискат този казус да влезе в дневния ред като извънредна точка. Кузманов каза, че ще ги удовлетвори отмяна на решението за изграждане на фотоволтаичната централа.

Ако не за днес, на следващото заседание да излязат с решение, да разгледат какви документи са попълнени, какво е давано. Това място е максимално най-неудобното за селото, каза Кузманов. В петък инициативният комитет ще има среща с кмета на общината, допълни той.

Апостол Паскалев, който е жител на Старчево каза, че гората е залесявана от хората там. Ние сме я засадили, от 39 до 44 набор, работехме там до обяд, каза той.

„Аз съм родена тук, израснала съм тук и искам да се запази. Нашето село е рай и искам да се запази. То в момента се руши и това е възмутимо“, каза Оляна Тренчева.

Жителите на селото протестират срещу решението още от есента. Тогава Кузманов каза, че не е бил уведомен за предложението по надлежния ред и е разбрал от сайта на Общината в края на февруари миналата година.

Първото решение за въпросния имот Общинският съвет (ОбС) в Петрич е гласувал на 28 юни 2022 година. То е за даване на съгласие за започване на процедура за промяна на предназначението и утвърждаването на имота и преобразуването му от „друг вид земеделска земя“ в „земя за неземеделски нужди – за фотоволтаична електроцентрала“. Втори път ОбС е гласувал учредяване възмездно и срочно право на строеж за изграждане на фотоволтаична електроцентрала. Предложението е прието на 28 август 2023 година. В решението е посочено, че фирмата получава възмездно право на строеж в срок от 35 години.

Имотът е с обща площ 294 670 квадратни метра, като фирмата получава право на строеж само върху 165 709 квадратни метра, се посочва в решението.

През ноември от общинската администрация в Петрич отговориха за БТА, че са предприели действия, свързани със запазването на горските площи. Провели са срещи с Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) да се приложи вариант, в който на база експертна оценка да се постави ограничение в устройствения проект, с което да се запазят площите, заети от космат дъб.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене