Проф. Кантарджиев: Болните от грип намаляват, идва ред на COVID-19

Има трайно намаляване на случаите на грип, а пикът е бил в началото на февруари. Това заяви здравният експерт проф. Тодор Кантарджиев в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

По думите му има три области, където случаите все още се увеличават. Това са ДобричСтара Загора и ХасковоКантарджиев допълни, че случаите на болни деца до 4-годишна възраст в Благоевград и Бургас също растат. Професорът поясни, че грипът ще се разпространява поне още месец.

Кантарджиев направи прогноза, че след грипа ще започнат да се увеличават случаите на коронавирус. Той смята, че ще се появяват варианти на COVID-19, които няма да са тежки като протичане, но ще се предават лесно.

Здравният експерт предупреди, че масово се разпространяват риновирусите и респираторният синцитиален вирус.

Проф. Тодор Кантарджиев разясни и на какъв принцип възникват най-големите епидемии: „Болестта „Х” ще възникне от животинския свят и някой микроб, с лека мутация, ще премине сред хората”. Здравният експерт допълни, че за да се разпространява лесно инфекцията, тя трябва да се предава по въздушно-капков път.

В ефира на БНТ професор Кантарджиев обърна внимание и за опасността от коклюш при неваксинираните новородени. При малките деца болестта прави много тежки усложнения, като понякога дори може да е много фатално.

https://www.vbox7.com/play:21507b2ef3

 NovaNews, БНТ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене