Кметът Байкушев: АДФИ състави акт на бившия кмет на Благоевград Илко Стоянов, заради изхарчени не по предназначение над 4 млн. лв.

Агенцията за държавна финансова инспекция е съставила акт за административно нарушение на бившия кмет на Община Благоевград Илко Стоянов, обяви на пресконференция кметът Методи Байкушев, предаде репортер на „Фокус“.

На база извършен доклад от АДФИ е станало ясно, че целевите средства, които са били отпуснати от Министерски съвет с решение от 2 февруари 2021 година за укрепване на пътя Благоевград – Бистрица – летовище Бодрост са били похарчени, но не по предназначение.

„Докладът потвърждава информацията, че 4 322 263 лв. целеви средства от държавния бюджет са изхарчени не по предназначение. За нарушение на бюджетната дисциплина на кмета Илко Стоянов, който е променил предназначението на отпуснати средства от МС, е съставен акт за установяване на административно нарушение. Съставеният акт за установяване на нарушение е за това, че в качеството си на кмет на Общината, Стоянов е променил предназначението на отпуснатите средства и е допуснал да се използват за текущо финансиране, което не е свързано с конкретния доклад“, допълни Байкушев.

Общинският кмет каза още, че видно от доклада на АДФИ въпросните над 4 млн. лв. не са били налични като преходен остатък от 2021 година насам. Байкушев подчерта, че няма как да се каже за какво точно са били похарчени парите, тъй като средствата постъпват в обща сметка.

По време на пресконференцията стана ясно, че промяната на предназначението на средствата Илко Стоянов прави през октомври 2021 година, като от целеви средства за укрепване на пътя, те стават за местни дейности. Байкушев отбеляза, че промяната не е била съгласувана с Министерски съвет и с Общински съвет – Благоевград.

„През март 2023 година Общински съвет е утвърдил преходните остатъци от 2022 година и те са 470 хил. лв. от държавно делегирани дейности и нула лева за местни дейности, което означава, че парите ги няма. Това категорично опровергава твърденията на Стоянов, че парите са налични по сметките на общината“, подчерта Байкушев.

По думите му, констатацията поставя общината пред неотложния ангажимент да осигури тези отклонени средства. „По закон имаме само две възможности – или да платим средствата по проекта на изпълнителя по договора за обществената поръчка, или да върнем сумите на държавата. Трети вариант няма. Няма как да ги отпишем, няма как строителя или държавата да забрави за тях“, поясни Байкушев.

Припомняме, че средствата бяха отпуснати на Община Благоевград в спешен порядък, след писмо от кмета Румен Томов от януари 2021 година, в което той моли да бъдат отпуснати 4 687 000 лв. Парите са преведени на общината на 12 февруари 2021 година. Остават там до 19 октомври 2021 година, когато тогава действаящия кмет Илко Стоянов, със своя заповед разпорежда прехвърлянето им за местни дейности.

„447 хил. лв. е платеният аванс от 19 ноември 2021 година от банковата сметка на спечелилата конкурса за изпълнение фирма. Изпълнението, както знаете, не е започнало и към настоящия момент. От доклада е видно, че в обясненията си пред инспекторите Стоянов признава, че в края на 2021 година 4 322 263 лева са изразходвани за други цели“, обясни Байкушев.

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция е по проверка, започнала по времето на мандата на Илко Стоянов. Тя не е свързана със сигнала, подаден от настоящия кмет Методи Байкушев. Градоначалникът заяви, че в своя сигнал до АДФИ той иска проверка и за липсващите средства за още два проекта, а именно ремонта на сградата на НЧ „Никола Вапцаров“ – Благоевград и Камерна опера и изграждането на улица „Промишлена“, както и за средствата, предвидени за обезпечаване провеждането на местните избори. Проверката тече и към момента.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене