Жителите на Добринище скочиха против минералната им баня да мине под управлението на Банско

Жителите на гр. Добринище от няколко дни трескаво събират подписка с искане банята в града да остане под управлението на местния кмет, както е в момента, и да не минава под управлението на Банско. Притеснението на населението е, че Община Банско ще продаде минералната им баня или ще я даде на концесия.

На 11 февруари в читалището е имало общоградско събиране по същата тема – бъдещето на минералната баня, която се намира в градския парк.

Местните общински съветници обяснили, че става дума за „преструктуриране“ управлението на общинските обекти в Банско, а по предложение на кмета Стойчо Баненски банята щяла да мине на директно управление на Банско, защото работела на загуба.

Управникът на Добринище Иван Сакарев поискал да му се даде време да направи проектопредложение как банята да има печалба или поне да си покрива разходите, но да остане достъпна за хората и под управлението на кметство Добринище, но в Банско вече били решили съдбата й.

От вчера в магазините на градчето се събира подписка градската баня да остане под управлението на местния кмет. Жителите на общината бързат, защото подписите трябва да бъдат събрани до 16 февруари, когато е насрочена февруарската сесия на ОбС – Банско.

На нея под №4 в дневния ред е включено разглеждане на докладна от Ст. Баненски относно обща численост и структура на Община Банско. Точно на нея се очаква нажежаване на страстите, защото казусът с минералната баня на Добринище попада в тази точка. За какво точно става въпрос обясни за „Струма“ председателят на ОбС Димитър Русков.

„В момента в администрацията на Банско има 210 души. Структурната промяна включва да останат част от тях, а другите, които не са пряко заети в обслужване на хората, вместо да бъдат съкращавани, да минат в 2-3 общински предприятия, например за социални дейности, БКС. И банята в Добринище ще мине към едно от тези предприятия.

Ние няма да си я метнем на гърба, за да я донесем в Банско, ще си остане на мястото и ще продължи да работи, както досега. Ще продължим да я дофинансираме с 200 000 лв. годишно, както досега.

Идеята е да не инкасира повече големи загуби, а предприятието, в което ще я прехвърлим, да може по-лесно да търси пари от ресорното министерство за големи проекти.

Да, кметът на Добринище вече няма да може да се разпорежда, както досега. Ами знаете ли, че в момента има 10 молби за работа като чистачки в минералната баня? То е по-трудно човек чистачка в банята на Добринище да стане, отколкото кмет”.\struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене