За сбъдването на една детска мечта: Говори рекордьорът на Гинес Георги Гайдарджиев

В деня, когато се навършват 68 години от издаването на първия брой на книгата „Световните рекорди на Гинес“, Ви срещаме с рекордьора Георги Гайдарджиев. Той започва да тренира от 6-годишен на лостове, а с годините става носител на над 100 медала от световни, европейски и още ред първенства по канадска борба. Човекът, който е неотлъчно до него в състезанията и успехите, е неговият по-голям брат. Той е и причината Георги да започне да тренира още от съвсем малък.

„Основният импулс за моите успехи дойде от брат ми. Където и да ходехме, семейство и приятели постоянно го хвалеха колко е силен, как прави набирания. Той винаги им казваше, че един ден аз ще стана по-силен от него. За едно дете на 6 години, това прави изключително впечатление, дава изключителна вяра. След 2 – 3 години вече правех набирания с една ръка – 5-7, което е рядкост, и така започна всичко“, разказва за Радио Благоевград Гайдарджиев.

Георги Гайдарджиев е носител на титлата „Спортист номер 1 на Благоевград“, а през 2013 става и почетен гражданин, след като поставя исторически рекорд на Гинес за най-много набирания на 1 ръка – 17 за 1 минута. „Минималната граница за рекорд на Гинес беше 9 набирания на една ръка. Никой до този момент не беше пробвал да ги изпълни спрямо критериите. Още от 4 клас, при направата на 7-10 набирания, беше ясно как никой познат не може да ги достигне. От тогава стана моя цел, мечта направата на Световен рекорд по най-много набирания на една ръка“, споделя Георги Гайдарджиев.

През 2012 година, навръх 5 октомври – празника на Благоевград, световният шампион по канадска борба Георги Гайдарджиев постига рекорд за книгата на Гинес. В столицата на Хърватска – Загреб, представител на Книгата на Гинес връчва на Гайдарджиев плакет и узаконява рекорда му, а той от своя страна го посвещава на родния си град.

След 7 Европейски, 11 Световни титли и над 100 медала от турнири, на последното си състезание, със спечелена Световна титла, през 2015 година в Мала Азия, златното момче на Благоевград осъзнава, че е достигнал лимита на силите си и решава да сложи край на състезателната си кариера.

„Тогава заедно с Любчо Миланов – вицеевропейски и вицесветовен шампион по канадска борба, отворихме собствена фитнес зала. Работехме от сутрин до вечер, правехме абсолютно всичко двамата сами – тренирахме клиенти, отделно тренирахме състезатели по канадска борба. Тогава всичко това ни дойде в повече и решихме – достатъчно състезания“, казва Георги Гайдарджиев за предаването „На отворен прозорец“ в ефира на Радио Благоевград. 

„Моят съвет към младите хора е да си поставят винаги високи цели, които да разбиват на дребни парчета, постигайки ги малко по малко“, призовава Гайдарджиев.

За спорта, младите хора, начинът на хранене и това какво липсва на днешните състезатели, чуйте в интервюто на Ваня Бахчиванова с шампиона и рекордьор на Гинес Георги Гайдарджиев. /БНР

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене