С исторически възстановки ще бъдат отбелязани годишнините от Освобождението на Кюстендил и Дупница

С историческа възстановка ще бъде отбелязана 146-ата годишнина от Освобождението на Кюстендил от османско владичество на 28 януари, съобщиха за БТА от общинския отдел „Култура и духовно развитие“ в Кюстендил. Събитието ще се състои пред къщата-музей „Ильо Войвода“ и е организирано от общината в Кюстендил, музея в града и читалище „Ген. Владимир Заимов 2013“, с участието на национално дружество „Традиция“.

На 29 януари от централния площад „Велбъжд“ в града ще тръгне паметно шествие до паметника на освободителя на града – Ильо Войвода, водено от Общинския духов оркестър. Същият ден в читалище „Братство“ в Кюстендил ще се състои и тържествен концерт, посветен на годишнината. По повод празника къщата музей „Ильо Войвода“ в града ще приема посетители безплатно. Там може да бъде видяна експозицията „Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край“.

С решение на местния Общински съвет от 2009 година, денят 29 януари е обявен за официален празник на града.

С възстановка на събитията отпреди 146 години Дупница също ще отбележи годишнината от Освобождението си на 14 януари. Възстановката се прави по „Спомени от робското минало на Дупница“, с автор Никола Лазарков. Ще се състои и тържествено шествие на свободата, съобщиха от общинската администрация. Ще бъде пресъздадено посрещането на освободителя на града – майор Иван Павлович Орлински и войниците му от местното население.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене