Мая Манолова: Цялата акция по унищожаването на Паметника на Съветската армия е „исполин на глинени крака“

Председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова внесе допълнителни доказателства по делото срещу незаконните действия на областния управител за демонтиране на Паметника на Съветската армия в София.

Припомняме, че делото беше образувано по искане на Изправи се.БГ миналата седмица и до 17:00 ч. в петък беше указаният от съда срок, в който областният управител да представи доказателства, че извършва тези вандалски действия въз основа на административен акт или на закон. До този момент Областната администрация не е представила такива.

„Още на 14 декември Министерството на културата разпореди незабавно да бъдат спрени действията по унищожаване на бронзовите фигури на паметника. Проблемът на областния управител е, че няма издаден административен акт и че няма нито една законова норма, която да разрешава вандалски и талибански да унищожават бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия.“

Това заяви Манолова пред АССГ и добави, че от Изправи се.БГ молят съда да се произнесе в спешен порядък, като се разпореди да бъде спрени действията по нарязване на паметника, защото това ще доведе до още по-големи щети. По нейни думи от гражданската платформа настояват Административният съд да се произнесе и с указания, с които да разпореди на Областната управа да възстанови причинените щети на паметника.

„Има принцип в правото: който незаконно унищожи и нанесе вреди, да поправи щетите и да възстанови повреденото. Така че областният управител и неговите длъжностни лица, които нарушиха брутално закона, да възстановят Паметника на Съветската армия. Това разпорежда българското законодателство“, посочи Манолова.

Освен това от Изправи се.БГ внесоха и жалба срещу решение №168 на Столичния общински съвет от 9 март 2023 г., с което се взема решение за преместване на паметника. По думи на Манолова решението е нищожно, защото възлага на областния управител да извършва определени действия, а СОС няма такова правомощие.

„Подобно решение излиза сериозно от правомощията и компетенциите на СОС и не почива на никакво законово основание. От различни институции си позволяват да казват, че паметникът бил „исполин на глинени крака“. Не, напротив, те пети ден го режат брутално и цялата акция по унищожаването му е „исполин на глинени крака“, защото е без всякакво законово основание“, заяви Манолова.

Според лидерът на Изправи се.БГ не може държавен орган, какъвто е областният управител, не може СОС, не може правителството на сглобката да нарушават закона със своите действия, докато в същото време се приемат поправки в Конституцията, с които се твърди, че се възстановява върховенството на правото и се извършва съдебна реформа.

„Тези, които променят Конституцията, за да затвърдят независимостта на съдебната система и това, че България е правова държава, буквално пред очите на целия български народ и против неговата воля брутално газят закона“, беше категорична Манолова.

По нейни думи от това, което е качено на сайта на Областната управа, става ясно, че процедурите по чл. 195 и 196 от ЗУТ не са спазени.

„Те се основават на една заповед на главния архитект, която обаче се отнася до възстановяване на надписната плоча на паметника и изобщо не включва бронзовите фигури, т.е. те нямат административен акт, въз основа на който да ги режат. Така че съдът следва да се произнесе и да им разпореди да преустановят незабавно тази вандалщина. Самият факт, че в петък, както публично бяха оповестили и както съдът ги е задължил, не внесоха доказателства, показва тяхната гузност и опита да избягат от отговорност“, посочи Манолова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене