Предложение: Синята зона в Благоевград да стане 2 лева за час

Кметът на Благоевград Методи Байкушев ще предложи поскъпване на Синята зона и вместо левче, да се плащат 2 лева за час.

По време на пресконференция с медиите днес той обяви, че ще предложи на Общински съвет Благоевград разширяване обхвата на зоната за платено паркиране, като се предвижда да има синя и зелена зона. По думите му повишаването на таксата за синя зона от 1 на 2 лв.,е съвсем допустима цена, като се има предвид, че в другите градове от ранга на Благоевград таксата е такава.

На брифинга бе коментирана и още една важна тема за Благоевград, свързана с проблемното паркиране в Централна градска част. Кметът Байкушев информира, че се проучват общински имоти, върху които е възможно да се построи паркинг. Едно от възможните места е в района на сегашния наказателен паркинг – зад бившото Конче. „Проверяваме дали там може да се проектира паркинг. Идеята е той да е на 5 нива, два от които подземни. Ще търсим варианти за финансиране от държавата или по европейски проекти“, коментира той.

Байкушев обясни и какви са трите основни цели на платеното паркиране, а именно: регулиране на трафика и намаляването му в централна градска част; стимулиране на гражданите да използват повече градския транспорт или да се придвижват пеш, както и повече да се използват алтернативните методи за придвижване, като например да използват повече велосипеди; платеното паркиране и въобще паркирането в един град е свързано с използване и износване на публична инфраструктура, затова и таксите трябва да бъдат адекватни, така че да се осигурят достатъчно средства за нейното поддържане.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене