Стартира изкупната кампания на тютюна

Изкупната кампания на тютюна от тазгодишната реколта стартира миналата седмица, ще се развие през декември и би трябвало да приключи до края на месец януари, догодина, съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ, 2010 и президент на двете европейски браншови организации UNITAB и ELTI.

„Апелът ми към тютюнопроизводителите е да изчакат оптимална атмосферна влага, която да позволява производителската заготовка на тютюневата суровина, която я предаваме на фирмите, с които имаме предварително сключени договори“, допълни браншовикът.

Към момента са изкупени около 10 % от най-масовата сортова група в България ориенталски тютюни „Басми“, които са застъпени и в област Благоевград. Това прави около 400 тона, от добитите за тази година, около 4 000 тона ориенталски тютюни. На 30 ноември стартира изкупната кампания на популярните за Североизточна България сортови групи „Бърлей“ и „Каба Кулак“. При сортова група „Виржиния“ количествата са вече реализирани, защото те се търгуват през цялата стопанска година. Амбалажът вече е разпределен по тютюнопроизводителите.

„По отношение на изплащането, фирмите имат законово задължение до 30 дни да изплатят суровината от деня на нейното изкупуване. Към момента няма индикации за забавяне на вече изкупената суровина, дори напротив, имаме информация за оператор, който плаща по банков път в деня на изкупуването на суровината“, допълни Цветан Филев.

Той уточни, че за цени е все още рано да се говори, едва когато бъде изкупена около половината от тютюневата суровина към края на месец декември, ще има повече информация. Важно е тютюнопроизводителите да знаят, че когато не са съгласни с предлаганата цена, законът им позволява да разтрогнат договора с дадения оператор, на място да сключат друг договор и да пристъпят към продажба на друг търговски оператор.

„Прогнозно, за качеството на тазгодишната тютюнева реколта, тютюнопроизводителите трябва да очакват цена около миналогодишната. А именно – за ориенталските сортови групи и „Басми и „Каба Кулак“ цената не трябва да пада под 9 лв. за килограм. Пожелавам на тютюнопроизводителите да защитят цени и над 10 лв. За сравнение, миналата година нашите колеги от Гърция получиха за същото качество около 4 евро, тоест около 8 лв. Ние трябва да надграждаме и да се стреми за още по-високи цени“, допълни председателят на НАТ, 2010.

Той коментира и акцентите в проведеното на 29 ноември следобед заседание на Парламентарната комисия по земеделие, в което са били разгледани два важни въпроса, касаещи тютюнопроизводителите – новостите в Закона за тютюна и тютюневите изделия и средствата, заложени в новия държавен бюджет, за подпомагането по Схемата „Преходна национална помощ за тютюн”.

Новостите в Закона за тютюна и тютюневите изделия изискват изрядна документацията при списването в Регистъра на тютюнопроизводителите за 2024г. По отношение на бюджета, касаещ „Преходната национална помощ за тютюн“ за 2023 г., по новите условия, браншът настоява в план – сметката на националния бюджет за 2024 г., да бъдат заложени 71 милиона лева за тютюн.

„Ние ще настояваме, бюджетът за 2023 г., заложен в новия национален бюджет за 2024г., да бъде същият като този през последните три години по Схемата „Преходна национална помощ за тютюн“. Това вече се нарича „интервенция“. Когато бъде одобрен този бюджет, ще се проведе Консултативен съвет по тютюна, на който ще бъдат разгледани и ставките по отделните сортови групи тютюн“, допълни още Цветан Филев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене