ПОЛОЖЕНО БЕ ТЪРЖЕСТВЕНОТО НАЧАЛО НА МАНДАТ 2023-2027 Г. НА МЕСТНАТА ВЛАСТ В ОБЩИНА БАНСКО

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на община Банско и да работя за тяхното благоденствие“ – с тази клетва новоизбраните в Общински съвет Банско положиха началото на новия мандат в местното самоуправление. В периода 2023-2027 Г., в 17-членния Общински съвет ще работят представители на четири политически сили. Най-голяма е групата на НДСВ (Сдружение „Бъдеще за община Банско“), в която са 9 съветника, четирима са от партия ГЕРБ и по двама от ПП-ДБ и БСП, обяви поименно избраните председателят на ОИК Михаела Клечерова.

Клетва положи и новият кмет на община Банско Стойчо Баненски, натрупал управленски опит като заместник-кмет в продължение на 3 мандата. Той бе избран категорично на първи тур с 4664 гласа, което е най-висок резултат в местните избори в община Банско след 1990 година. Клетва положиха също избраните чрез пряк вот кметове на гр. Добринище – Иван Сакарев, с. Кремен – Димитър Цуков, с. Места – Георги Тосков и с. Филипово – Феим Молла.
Съветниците и кметовете положиха клетва на тържествена сесия, свикана от Областния управител Мария Димова, в присъствието на Неврокопския митрополит Серафим, бивши кметове на Банско, представители на политически и браншови организации, институции и много граждани.

Неврокопският владика Серафим подчерта приноса на Банско за българския народ и държава и изрази увереност, че духът на здрав традиционализъм и православна вяра ще продължи да води Банско напред чрез избора на гражданите. Митрополитът подари на Стойчо Баненски Библия с пожелания да управлява, воден от най-ценните християнски и човешки добродетели – вярата, надеждата и любовта.

Досегашният кмет Иван Кадев предаде на наследника си Стойчо Баненски символичния ключ на община Банско с пожелание да управлява с изправен гръбнак – с мъдрост и справедливост, да не се заслепява от властта и да не се поддава на чужди внушения.
Първото заседание на ОбС бе ръководено от доайена сред съветниците – Димитър Русков. Първото важно решение, което бе прието единодушно, бе изборът на председател на местния парламент. Пръв сред равните в съвета през новия мандат ще бъде Димитър Русков.

След тържествената сесия, в общинската администрация беше извършен водосвет за здраве, успехи в работата и просперитет на община Банско.]
Кметът Стойчо Баненски въведе в кметството на Добринище новоизбраният кмет на града Иван Сакарев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене