Удар за над 200 хил. лв. в Благоевград, крадци задигнаха 21 машини за „копаене“ на биткойни

Крадци задигнаха машини за „копаене“ на криптовалута, съхранявани в помещение под наем в Завода за измервателни изделия и уреди – ЗИИУ „Стандарт” АД в Благоевград. Апашите проникнали безпроблемно, тъй като вратата била отворена, за да се охлажда складът, в който работили устройствата, поради липса на климатик. От стелажите са откраднати 21 машини за „копаене” на биткойни, които са собственост на трима благоевградчани. Един от тях е притежавал 14 машини, като цената на едно устройството е около 7000 евро. Общата стойност на откраднатата техника е за над 200 000 лв.

Любопитното е, че помещението е било оборудвано със СОТ на частната охранителна фирма на бившите полицейски шефове Страхил Иванов и Христо Величков, която има офис в същата сграда. Техниката обаче не е реагирала, камерите са били блокирани и няма запис на крадците. От ОД на МВР – Благоевград потвърдиха за кражбата, по случая тече разследване.

Кражбата е била установена в неделя от ужилените собственици на машините, които, изглежда, печелят добри пари от круптовалутата, ако се съди по скъпите им автомобили. За едно денонощие една машина може да „изкопае“ 50 евро. За да се поддържат изчислителни мощности, които генерират криптовалути, е необходима първоначална инвестиция от порядъка на десетки хиляди долари. Доставката на тези машини става обикновено няколко месеца след поръчката им. Също така се изисква те да работят постоянно, което означава разход за електричество, като е нужно да се осигури охлаждане и непрестанен интернет достъп. Освен това е необходима техническа компетентност как да се оптимизира работата на машините.

Криптовалутите и трансферирането им се генерират чрез стотици хиляди хардуерни устройства, които, общо казано, изпълняват низ от сложни задачи, свързани с трансфера на валутата и потвърждаване за валидността им. Колкото по-мощен е компютърът, толкова по-бързо става това, обясняват експерти. Който първи „реши“ задачата, получава нов блок от 25 биткойна например, които се разделят между всички участници в един „миньорски“ пул. Сложността на „копаене“ се увеличава колкото повече нови единици са „изкопани“, за да не се предизвика инфлация на валутата. Важно е да се отбележи, че системата от „миньорските“ устройства също така осигурява извършването на транзакциите между потребителите, които плащат и купуват с криптовалути. Освен че взимат „новоизкопани“ койни, „миньорите“ получават и като доход транзакционните такси от сделките.

/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене