Пикантерии от НС: Денков тича в парламента с лист хартия и плаши Борисов и Пеевски със…

Като предложа да отпадне дерогацията, той тича в парламента с оставката в джоба и заплашва правителството да пада, разкри Делян добрев

С оставка на правителството плаши премиерът Николай Денков лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Причината е настоятелното искане на председателя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев да отпадне дерогацията за руски петрол.

“Заради дерогацията, “Лукойл” купува евтин петрол. Бензинът и дизелът трябва да струват 2 лева, а струват 3 лева, заради Асен Василев и лобизма му за “Лукойл”. И като предложа да отпадне дерогацията, Николай Денков тича в парламента с оставката в джоба и заплашва правителството да пада”, заяви пред “Труд news” председателят на енергийната комисия в 49-ото Народно събрание Делян Добрев.

Делян Добрев: Денков звъни на Борисов винаги, когато…

“Какъв е интересът на Николай Денков и на Асен Василев да бранят милиардите на “Лукойл”?”, запита Добрев. По думите му се разбра, че той няма намерение да се отказва и отново ще предложи отпадането на дерогацията.

“Всеки път, когато аз предложа да се отнеме дерогацията, всички от “Промяната”, които уж са против руските интереси, включително “Демократична България”, гласуват “против”, а самият Денков хвърчи в Народното събрание с един лист хартия и казва на Пеевски и Борисов, че си подава оставката”, посочи по-рано Добрев.

Следвали телефонни разговори между Денков, Борисов и Пеевски. Премиерът звънял на Борисов и Пеевски, за да им каже да разговарят с Добрев и да го накарат да оттегли предложението си за премахване на дерогацията. Обаждания имало и към председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова с подобно искане, но тя му казала да си говори с Добрев лично, защото той бил “неконтролируем”, разказа той.

Досега председателят на енергийната комисия три пъти предлага отпадането на дерогацията за руски петрол и петролни продукти, договорена от финансовия министър Асен Василев. Съгласно нея България има право да преработва руски петрол до края на 2024 г. Впоследствие ГЕРБ обвиниха съпредседателя на ПП-ДБ, че брани интересите на Русия и затова през лятото, когато депутатите разглеждаха бюджета за тази година, Делян Добрев поиска отпадане на дерогацията в срок до седем дни от приемането на текстовете.

Тази идея бе отхвърлена, но депутатът от ГЕРБ опита отново – този път с проекторешение, което също не бе гласувано. Третият му опит обаче бе успешен – този път със закон, в който се предлагаше отсрочка от месец. Във финалните текстове обаче бе решено, че България отлага прекратяването на дерогацията за “Лукойл” с една година.

Депутатът от ГЕРБ каза, че няма информация рафинерията в Бургас да се продава. “От началото на дерогацията досега рафинерията е спечелила 3 милиарда долара. Кой продава рафинерия, която продава 3 милиарда? Никой. Това е, просто Асен Василев пред “Файненшъл таймс” се опита да се изкара някакъв противник на руските интереси, а истината е точно обратното – той е защитник на руските интереси”, обясни той.

По думите му друга идея, обслужваща Москва, е разпореждането сто процента от горивата да се съхраняват на българска земя, с което “Лукойл” стана монополист на българския пазар, тъй като всички складове са собственост на компанията. Преди поправката 30% от горивата е трябвало да се съхраняват в страната. Делян Добрев заяви, че е проспал разпоредбата и вероятно я е подкрепил.

Делян Добрев коментира и въведените на 13 октомври транзитни такси за руски петрол. По думите му и тази идея на Асен Василев обслужва Москва. Той е на мнение, че Русия може да заведе арбитражно дело, защото се нарушават договорите.
Бившият енергиен министър каза, че сумите от такси няма да влизат в държавната хазна, защото според разпоредбите “Булгартрансгаз” трябва да ги внесе, а след това да си ги търси от “Газпром”.

Добрев дава Василев на прокурор заради ЕРП-тата

Делян Добрев се закани и да даде финансовия министър Асен Василев на прокурор. Причината са делата, които България води с ЕРП-тата. Според него Министерството на финансите (МФ) е спряло да плаща на международната адвокатска кантора, която защитава България по делото на ЧЕЗ за 2.1 млрд.

“Пише, че проверяват фактурите, не пише платихме ги. Фактурите са от август месец, какво прави толкова време Асен Василев. Не му е първи път. Той е при пъти финансов министър”, посочи Добрев и заяви още, че когато са приключили предходните мандати на Василев, след това служебните министри са плащали фактурите.

Добрев даде пример като изтъкна, че в рамките на кабинета “Петков” Василев не платил фактури за 5 174 000 евро и след това ги платило служебно правителство. А през 2022 година не били платени фактури за 13 874 000 евро. Експертизи по делото с ЧЕЗ са плащани от джоба на адвокатите ни.

“Аз знам от адвокатите, защото съм ключов свидетел по тези дела срещу ЕРП-тата. Не е им е разрешено, плащат от собствения си джоб. Кой нормален човек не си плаща на адвокатите, освен ако не иска да загуби делото? Защо не плаща фактурите, има ли споразумение с ЧЕЗ? Фалираме държавата, за да може частният сектор да е добре”, каза още Добрев.

Той коментира и разследването на ЕК срещу България заради газовата сделка с турската компания “Боташ”, отваряща вратата за внос руски газ в ЕС. Еврокомисията проверява дали чрез този договор не се блокира за други доставчици входната точка в България (виж карето).

Европейската комисия проверява сделката с „Боташ“

Европейската комисия разследва сделката с “Боташ”, която позволява на българския газов оператор “Булгаргаз” да получи достъп до доставки на газ през Турция. Както “Труд news” писа още през юни, последното служебно правителство на президента Румен Радев буквално е заробило България с договор за газ за цели 13 години с турската държавна компания “Боташ” при огромни разходи за “Булгаргаз” ЕАД. Условията в документите са убийствени за България, заявиха тогава енергийни експерти пред “Труд news”.

Сега Еврокомисията е започнала разследване на сделката, сключена от служебното правителство, c която “Булгаргаз” получава достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

Съмненията са за възможни нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията. Писмото е изпратено до българските власти по-рано този месец, съобщи порталът ICIS.

От ЕК потвърдиха, че са поискали информация от България за сделката на “Булгаргаз” с турската фирма “Боташ” и че няма да се поколебаят да предприемат мерки, ако се установи нарушение.

“Комисията наблюдава много внимателно този случай. В контакт сме със съответните власти и страни по въпроса. Нашата задача е да гарантираме спазване на европейските регулаторни стандарти на вътрешния енергиен пазар. В случай, че те не са спазени, в т. ч. и има евентуално нарушение на антитръстовите правила на ЕС, няма да се поколебаем да предприемем съответните действия”, заяви говорителката на Еврокомисията Леа Зубер.

Генерална дирекция “Конкуренция” на ЕС иска от “Булгаргаз” да изпрати изчерпателен списък с документи, включително информация, свързана със споразумения за доставка с “Боташ” и резервиране на капацитет на турско-българската граница.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене