Д-р Райна Механджиева: В моята практика могат да се обучават лекари по обща медицина и лекарски асистенти /фелдшери/

Д-р Райна Механджиева e родена в град Гоце Делчев през 1961 година. С висше медицинско образование – специалности „Педиатрия“ и „Обща медицина“. С дългогодишен опит в сферата на здравеопазването. Работи като общопрактикуващ лекар на пациенти от три общини – Гоце Делев, Гърмен и Хаджидимово. Кандидат за общински съветник от листата на Коалиция „БСП за България“ в община Гоце Делчев за предстоящите местни избори. Можете да я подкрепите като гласувате с номер 1 за партия и с лична преференция 114.

Защо дългогодишен лекар с успешна практика като вас, реши да се включи в местните избори?

Реших да участвам в предстоящите избори като се кандидатирам за общински съветник в листата на Коалиция „БСП за България“, защото смятам, че мога да съм полезна в работата на община Гоце Делчев по отношение на здравеопазването и повишаване на качеството на предлаганите здравни услуги. С моя опит мога да допринеса и за създаване на нови придобивки за пациентите, като например кабинет по неотложна медицинска помощ. Това е изключително важно и необходимо, защото ще има къде да се обслужват пациентите извън работното време на техните лични лекари, в случай на възникнали остри заболявания. Друго, върху което трябва да се работи е осигуряване на мобилни грижи за неподвижни пациенти, като например различни медицински манипулации от които имат нужда, измерване на кръвно налягане, смяна на превръзка или дори само един редовен профилактичен преглед.

Според вас какво друго е необходимо да бъде направено на територията на община Гоце Делчев, за да се подобрят здравните грижи за хората?

Държа да отбележа, че в община Гоце Делчев има най-големи успехи и извършен обем от дейности, които се отнасят към социалното и медицинско подпомагане на населението. Това е една много висока оценка за досегашната работа на общинското ръководство, защото в много други градове в страната, при това областни, не се предлагат и наполовина от здравните и социални услуги, които има тук. Въпреки това има още какво да се направи. Един много важен и сериозен проект, който е обсъждан неколкократно е създаването на хоспис. Това е нещо, което не може да се случи лесно и бързо, но трябва да се работи за да стане в бъдеще. Необходимо е също да се разшири обема на дейност на програмите за домашни помощници и медицинска грижа за хронично болни и трудно подвижни пациенти. Това са все належащи нужди за нашето население върху които си заслужава да се потрудим и да постигнем успехи.

В последните години в община Гоце Делчев се реализира програма за подкрепа на млади лекари – специализанти, които след това да започнат работа в болницата. По този начин до голяма степен се реши проблема с недостига на кадри. Смятате ли, че би могло да се направи още нещо в тази посока, за да се привлекат допълнително млади специалисти за нуждите на здравеопазването?

Тази програма наистина е изключително успешна и много се радвам, че все повече млади колеги се възползват от нея и избират болницата в Гоце Делчев за свое работно място. От този месец, моята практика е одобрена за база за обучение на лекари по обща медицина, както и на лекарски асистенти – това са досегашните фелдшери. Одобрението съм получила след като бе проведена акредитация на моята практика от Министерството на здравеопазването. Това е една чудесна възможност за подготовка на млади лекари със специалност по обща медицина за нашия район, тъй като повечето настоящи лични лекари са вече в пенсионна или предпенсионна възраст и съвсем скоро ще имаме дефицит в тази област.

Защо смятате, че хората трябва да ви подкрепят?

Голямата пациентска листа, която обслужвам ми дава възможност за многобройни ежедневни контакти с много различни хора. Знаете, че личните лекари понякога са много повече от лекари за своите пациенти, те се превръщат в приятели, в хора, с които те споделят всичко, което ги вълнува и притеснява. Затова освен със здравословните проблеми на своите пациенти, аз съм запозната и с техните социални проблеми. Особено силно това важи за хората с трайни увреждания. Тъй като втората ми специалност е „Педиатрия“, това пък ми дава възможност да общувам постоянно и с много млади хора и семейства, с деца, от които непрекъснато получавам информация за нуждите и проблемите им. Затова смятам, че хората ми имат доверие и биха ме подкрепили. Наясно съм с това, което те искат и бих направила всичко по силите си, за да помогна да се разрешат някои от най-належащите въпроси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене