Европейският парламент одобри с голямо мнозинство докладите на Мария Габриел за визовите споразумения между ЕС и 9 трети страни

С близо 90% „за” от гласувалите, членовете на Европейския парламент одобриха деветте доклада на зам.-председателя на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел относно прилагането на споразуменията за премахване на визите между ЕС и 9 трети страни. Визовите споразумения се отнасят за Доминика, Гренада, Сейнт Лусия, Сейнт Винсънт и Гренадини, Тринидад и Тобаго, Самоа, Тимор, Вануату и Обединените арабски емирства.

След гласуването Мария Габриел насърчи бързото прилагане на споразуменията, които са в полза за гражданите на ЕС и гражданите на съответните трети страни. „Тези споразумения за премахване на визите имат голяма практическа стойност. Те имат потенциал да допринесат за значителни икономически ползи, за развитието на туризма, за насърчаване на търговията и отваряне на нови възможности за инвеститори и предприемачи. Конкретно за Обединените арабски емирства, Съюзът е най-големият търговски партньор и споразумението има капацитет да засили още повече икономическите връзки”, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Освен на практическата стойност, Мария Габриел наблегна и на политическата значимост на визовите споразумения. Според нея премахването на визите е средство за по-нататъшно задълбочаване на политическите и институционални отношения на ЕС с тези 9 страни и възможност за справяне с проблеми от общ интерес, както и за сближаване на хората.

Деветте страни са част от групата от 19 държави, които през 2014 г. бяха прехвърлени от негативния в позитивния списък, позволяващ безвизово пътуване между тях и ЕС.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене