Летящ старт в груповия лов на дива свиня в Смолянско

На 1 октомври и в Смолянско се откри груповият лов на дива свиня и ловът на местен дребен дивеч. Всяка година, ловците от Смолянско очакват с нетърпение и вълнение този ден, поради спецификата и географските особености на региона, където липсват представители на пернат дивеч, а така също прелетни и водоплаващи пернати.

Освен празничното настроение особено внимание при всички дружини е обърнато на изискването за безопасност.

Ръководителите на ловните дружинки в цялата област откриха ловния ден със задълбочен инструктаж за повишена бдителност по време на откриването и целия ловен ден и предприемане на мерки за действия при установяване на умрели животни и най-вече дива свиня, както и за стриктното изпълнение на противопожарните мерки, като се има предвид, че ловът се открива в сухо време и има реални предпоставки за пожари.

С ентусиазъм и ловен хъс ловците от ловна дружина в село Селча подобаващо откри ловния сезон с отлична организация и пълен състав от ловци, като в ранни зори всичко бе готово за ловния ден.

Да, но желанието е едно, а слуката друго нещо. Въпреки доброто предварително разузнаване, от което е видно наличието на много диви свине, прекрасно организираната гонка в м. „Ляска“ не донесе слука. Диви свине не бяха открити и ловният ден приключи без отстрел, за разлика от съседната дружинка в село Фотиново, община Батак, където не само вдигат две сюрии, но и отстрелват успешно достоен за откриването на сезона глиган.

Както всяка година, сговорната ловна дружина в с. Елховец, община Рудозем, направи едно достойно откриване, не само като организация, а и с резултати. След прекрасно организирана гонка край границата в м. „Поляната“ са отстреляни три животни. Майстори на точния изстрел са ловците Илия Кабаков, който отстрелва две прасета, а третото е успех на ловеца Трендафил Русев.

Председателят на ловната дружинка Мико Бендеров е доволен от първия излетен ден и категоричен, че очакват успешен сезон с добри резултати.

Искра Сиракова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене