НОИ ще изплаща пенсиите от 9 до 20 октомври, а обезщетенията за безработица – на 16 октомври

Националният осигурителен институт (НОИ) ще започне изплащането на пенсиите през октомври чрез пощенските станции на 9 октомври (понеделник) и ще завърши на 20 октомври (петък), съобщиха от пресцентъра на института. Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 9 октомври.

На 3 октомври (вторник) на всички правоимащи лица ще бъдат изплатени паричните обезщетения за бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за осиновяване на дете до 5-годишна възраст за предходния месец септември.

Датата за изплащане на обезщетенията за безработица през този месец е 16 октомври (понеделник).

Информацията за всички видове плащания, извършвани от Националния осигурителен институт към осигурените лица и пенсионерите, се актуализира всеки месец и е достъпна през интернет страницата на института, рубрика „Календар на плащанията“.

От НОИ съобщиха, че анализ на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 година показва, че пенсиите продължават да са най-големият разход. Техният размер възлиза на 19 163 164,5 хил. лв. или 87,9 на сто от общия разход за годината. Предвидените средства за пенсии са с 3 657 440,2 хил. лв. или с 23,6 на сто повече спрямо 2022 г. Това се посочва в брой 3 на Информационния бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ).

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене