В Огняново стартира международен проект за активен туризъм

3-дневен семинар се проведе в Огняново на тема: „Използване на методологията „Дизайн мислене“ за развитие на дестинации чрез активен туризъм“. Участниците в семинара се запознаха с ролята на съвременните дигитални средства за информация и комуникация, както и възможностите, които те предоставят за развитие и популяризиране на териториите и автентичните културни преживявания за туристите.

Семинарът е първото събитие по проект „ Култура и автентичност чрез съвместни събития в Югоизточна Европа (ЕЛАТЕ И ВИЖТЕ)“ на територията МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово. В него се включиха партньорите от България, Румъния и Гърция и представители на местната общност. Участниците в семинара идентифицираха общите и уникални културни ресурси на териториите си, силните и слабите страни и необходимите ресурси за тяхното преодоляване. Те имаха възможност да се запознаят с представените от малките лазарки пролетни обичаи и традиционни женски костюми от село Баничан, сред които и 200-годишна автентична женска носия.

Старт на работата по проекта дадоха областният управител на Благоевград Валери Сарандев, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, кметът на община Гърмен Феим Иса и заместник – кметът на община Хаджидимово Рамиз Метушев.

Проект „Култура и автентичност чрез съвместни събития в Югоизточна Европа“ (ЕЛАТЕ И ВИЖТЕ)“ се финансира с административен договор № BG06RDNP001-19.355-0004-C01/23.02.2021 г. (РД 50-28/23.02.2021 г.) по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене