Неврокопският митрополит Серафим отправи послание до православните християни в гр. Петрич

До православните християни в гр. Петрич

„Не участвайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги.“ (Еф. 5:11)

Обични в Господа Иисуса Христа братя и сестри православни християни,
Във връзка с обявения и афиширан в медиите „Фестивал Индия”, който ще се проведе в град Петрич на 30 септември 2023 г., водени от пастирския си дълг и следвайки призива на св. ап. Павел, с тревожност заявяваме следното:

Така нареченият „Фестивал Индия“ не е нищо друго освен опит за религиозен прозелитизъм. Под формата на културно-художествена програма обществеността се въвежда в религиозни практики, чужди и противоречащи на нашата православна християнска вяра и традиции.
Очевидна е връзката на организаторите с Международното общество за Кришна-съзнание – религиозна организация, която макар и официално регистрирана в България, не е припозната като носител на традиционното индуистко учение.
Тревога буди съзнателното въвеждане в заблуда на институциите и отговорните лица, с чието разрешение се допуска провеждането на това „културно събитие”, без да бъде разяснена истинската същност на фестивала.

Недопустимо е чрез детски кът за забавления, рисуване, обличане на традиционни индийски дрехи и кулинарни изкушения в религиозните ритуали да бъдат въвличани деца.
С оглед на всичко това категорично заявяваме: Така нареченият „Фестивал Индия“ не отговаря на наименованието и целите, обявени от организаторите. Той е по-скоро опит да се привлекат, съзнателно или несъзнателно, за последователи на деструктивното учение на Обществото Кришна-съзнание хора от различна възраст, социална и религиозна принадлежност. Предлаганите религиозни практики и учения представляват обществена опасност и застрашават социалното, психическото и духовното здраве на участващите в тях – организатори и публика.

Пастирски призоваваме обществеността на гр. Петрич и Общинското ръководство да бъдат бдителни и да не допускат или участват в противни на исконните духовни и обществени традиции дейности.
Призоваваме над всички вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа молитсвувател,
Неврокопски митрополит Серафим,
гр. Гоце Делчев,
29.09. 2023 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене