Край! В Благоевград повече няма да се допусне строителство на сгради без гаражи или подземни паркинги

Проблемите с паркирането в Благоевград имат редица измерения. Част от тях са свързани с неправомерното паркиране на автомобили в районите на спирки, жилищни квартали и тесни уличи, а други с липсата на достатъчно паркинги и гаражи, които да обслужват нуждите на населението.

Доскоро в Благоевград съществуваше порочната практика да се строят жилищни сгради, без строителите да предвиждат изграждането на паркинги или гаражи за нуждите на живущите. Кметът Методи Байкушев обаче каза: „Край на разрешителните за строеж без гаражи“.

Той обясни, че още в първия си разговор с главния архитект на Община Благоевград е заявил, че забранява да се строят кооперации без гаражи и/ или паркинги.

„Край на изключенията, край на „вратичките“, които се използват. Това повече няма как да се случи“, категоричен бе той.

Кметът Байкушев коментира, че оттук нататък строителите не само ще трябва да включват в плановете си за строеж паркинги и/ или гаражи, но също така ще трябва прецизно да обмислят цялостната инфраструктура в района. В тази връзка той призова и гражданите да изискват това от строителите на кооперации.

„Строителите в Благоевград са свикнали да строят кооперации и нищо друго да не ги интересува. Такова нещо повече няма да се допуска. Включително в момента имаме следния казус – строител иска да му изградим канал през три имота, за да се върже към друг магистрален. Изобщо не разсъждава в посока да се съберат с другите инвеститори и да си изградят уличен канал. Община Благоевград не може да обслужи всеки строителен и имотен мерак. Всеки иска да има къща на хубаво място, така, както той сам си е избрал, но все пак трябва да държим сметка за възможностите за изграждане на тази инфраструктура. Една нова улица с канал, вода, ток, тротоар, транспортен достъп струва стотици хиляди или милиони левове, така че когато планират строителство, трябва да съобразят, че или трябва да се съберат повече инвеститори, които да изградят някаква част от тази инфраструктура, или да търсят друго решение за своето жителство“, отбеляза той.

Кметът Байкушев добави, че натрупаните проблеми в Благоевград около жилищното строителство са породени от факта, че години наред Общината е допускала да се изменя общия устройствен план на парче, без да се мисли за необходимостта от изграждането на необходимата инфраструктура.

Припомняме, че кметът на Благоевград Методи Байкушев и екипът му, през последните месеци, работят много активно върху редица реформи, свързани с решаването на проблемите с паркирането в общинския център, както и с безконтролното и безобразно строителство из града.

В тази връзка вече се работи по това да бъде изграден нов, многоетажен паркинг в района на Кончето, отворена остава и темата за паркинг пред болница „Пулс“, където вече има прието решение от страна на Общински съвет – Благоевград, с което бе дадена „зелена светлина“ това да се случи.

Промени ще има и в архитектурния облик на Благоевград. Първите стъпки в тази посока вече бяха направени, като Общината прекрати отдаването под наем на емблематичното заведение „Операта“, което ще бъде съборено и на негово място ще се изгради градинка. Съборени бяха и двете бараки пред кафе „Лилавото“. Премахнат бе подиума при терасата на хотел „Ален Мак“. Търси се възможност и за премахване на навеса, така че мястото да бъде присъединено към Градската градина на Благоевград.

Кметът обясни, че в диалог с инвеститорите и бизнеса ще се разработи нова наредба за преместваемите обекти, която ще бъде така направена, че от една страна да удовлетворява нуждите на бизнеса, а от друга – да превърне Благоевград в по-красив град, който да отговаря на европейските норми и изисквания. Е 79 нюз

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене