Туристи и патриоти тръгват „По стъпките на Самуиловите воини“

След като младите планинари от Петрич изкачиха 39-те планински първенци на България, в една инициатива започнала преди година, днес те вече се готвят за следващото предизвикателство – участието им в 10-тия юбилеен Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“, който се провежда традиционно в първата неделя от октомври. Тази година датата е 1-ви октомври, в 9:00 часа, всички желаещи ще се съберат в Националния парк-музей „Самуилова крепост“ и ще извървят, близо шест километровия маршрут, до петричкото село Ключ.

Според Гергана Сандъкчиева, ръководител на Клуб „Млад планинар“ и един от организаторите на похода, младите планинари все още осъзнават какво са направили през последната година, изкачвайки 39-те български планински първенци. Емоцията е много силна и със сигурност ще продължи да ги държи по време на следващото им предизвикателство, а именно, участието им в Националния туристически поход, посветен на Цар Самуил и неговите воини.

Самият поход е насочен предимно към учениците, затова и повечето участници са от различни училища не само от област Благоевград, но и от цялата страна.

„Емоцията се усеща във всяко едно училище, във всеки един клас. Към момента имаме около 300 заявки за участие, но в последствие могат да се явят и още желаещи, въпреки че срокът за записване изтече на 28 септември. Надяваме се, броят на участниците да надмине миналогодишния. Сигурно ще има много желаещи да се включат в похода най-малкото, защото тази година той е юбилеен“, коментира за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева.

Тя разказа как се е родила идеята за похода преди 10 години, когато в него са участвали едва 34 човека. През годините в събитието се включват стотици ученици, родители и учители, което е и неговият смисъл. Амбицията на организаторите е да превърнат похода в най-масовата ученическа инициатива в страната.

„Вярваме, че без да полагаме големи усилия, това може да се случи, защото самият поход е в рамките само на един ден, което е лесно постижимо за много хора, дори без добра физическа подготовка. Маршрутът не е тежък, през годините сме имали участници на 70 – 80 години, както и бебета, които са носени от родителите. Така че, да си част от едно такова събитие, което да бъде най-масовото за Благоевградски район, за Югозапада или за цяла България, и да си част от тази история, в крайна сметка това, което правим ние, е да пишем личната си история“, допълни ръководителят на Клуб „Млад планинар“- Петрич.

На 1 октомври, неделя, между 9 и 9:30 часа ще започне организирането на похода, който ще тръгне от „Самуилова крепост“. След изминаването на маршута до село Ключ ще има празнична програма, организирана от местните хора. Всеки участник ще получи удостоверение за участие в похода, а всяка организирана група, ще получи грамота. Ще има награда за „най-възрастен“ и за „най-млад“ участник. Ще има и персонални награди за хората, които са участвали в похода през всичките 10 години.

„Една такава традиция се крепи на хората, които всяка година са част от нея“, допълни Гергана Сандъкчиева.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене