Опасно ли е предозирането с витамин А

Автор: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още от древни времена на големите лечители е станало известно, че мярката е в дозата и всяка субстанция, включително считаните за изключително полезни за тялото, бързо може да провокира негативни последици при злоупотреба.

Към днешна дата ситуацията не е особено по-различна, като за намаляване рисковете от предозиране с различни лекарства, витамини, минерали и добавки с растителен или минерален произход, са въведени стандартни препоръчителни дневни дози.

По-висок риск от предозиране съществува при продължителен прием на по-високи от препоръчителните дози и набавяне на съответната субстанция по различни пътища.

Витамин А е един от основните мастноразтворими витамини, който въпреки многобройните ползи за организма крие своите рискове при предозиране. Онлайн аптека framar.bg с различни видове витамин А може да ви бъде полезна в избора.

Ползи за организма от прием на витамин А

Той се съдържа под различни форми в различни хранителни източници. Така например червено, оранжево и жълто оцветените плодове и зеленчуци са богати на бета-каротен и каротеноиди, които са водноразтворима форма на субстанцията. При прекомерна консумация може да настъпи каротинемия и оранжев оттенък на кожата, но липсва известни рискове от тежки прояви на предозиране и интоксикация.

  • Редица животински храни, включително месо, черен дроб, мляко, масло, яйца и други са богати на ретинил естери, които представляват мастноразтворимата форма на витамин А и които при прекомерна консумация могат да причинят някои неразположения.
  • може да се открие в състава на редица комбинирани добавки с различна насоченост, включително за висок имунитет, за красива кожа, коса и нокти, за подобряване на зрението, за здрави стави, при промени в настроението, при висок холестерол, при репродуктивни нарушения и много други във връзка с многостранните ползи от витамин А за организма.
  • той е важен антиоксидант с висок потенциал, което го прави изключително полезен при нарушения в имунната система, вариращи от често боледуване до сериозни възпалителни, автоимунни и други заболявания. Допълнително субстанцията играе ключова роля за растежа и развитието, поради което е необходимо доставяне на необходимите количества при малки деца, подрастващи и лица в активна възраст.

Опасно ли е предозирането с витамин А?

Предозиране с този витамин само с храната се наблюдава рядко, предимно при лица, които консумират предимно животински храни. Така например са докладвани случаи на лица, които са развили прояви на интоксикация при консумация на черен дроб от полярна мечка (счита се за един от най-богатите на витамин А източници).

Най-висок риск от предозиране с витамина съществува при прием на добавки, съдържащи високи дози витамин А в комбинация с предимно животинска диета и набавяне на високи количества от храната. Излишните количества от мастноразтворимите витамини, за разлика от водноразтворимите, не се изхвърлят с урината, а се складират в черния дроб и съответно могат да кумулират и провокират признаци на остра или хронична интоксикация.

Предозирането крие по-висок риск от възникване на различни по вид и тежест усложнения при някои групи пациенти, включително по време на бременност (налице е риск за нормалното протичане на бременността и износването на плода), при лица с хронични автоимунни и онкологични заболявания, при пациенти с подлежащи системни нарушения, както и при продължителен прием на различни лекарства (антидепресанти, антиконвулсивни средства, лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания, кортикостероиди, имуносупресивни агенти и други) във връзка с риск от възникване на нежелани лекарствени взаимодействия и промени в тяхната ефективност под въздействие на високите дози витамин А.

Остро предозиране с витамин А

Остро предозиране със симптоми на остра интоксикация се наблюдава изключително рядко в клиничната практика, тъй като за настъпването му е необходим прием на ексцесивни количества витамин А за изключително кратък период (от порядъка на 48 часа):

  • кога настъпва остро предозиране: за настъпване на остро предозиране е необходим прием на над 200 пъти по-високи от препоръчителните дневни дози, което само по себе си е трудно за изпълнение. Остро предозиране с добавки се наблюдава рядко. Остро предозиране може да настъпи при прекомерна консумация на някои от най-богатите на витамина животински храни (масло от черен дроб на някои видове риба, черен дроб на полярна мечка, морж, лос и други)
  • симптоми: сред характерните за остро предозиране с витамин А симптоми се включват изразено, неповлияващо се от стандартните обезболяващи главоболие, нарушения в зрението, коремни болки и дискомфорт, гадене, повръщане, диария, сънливост, повишена раздразнителност, световъртеж
  • лечение: главните мерки за облекчаване на състоянието включват пълно отстраняване на животинските храни от менюто за няколко дни с прием на достатъчно течности и при необходимост назначаване на симптоматични средства, включително антиеметици, обезболяващи, спазмолитици и други

Хронично предозиране с витамин А

Хроничното предозиране с прояви на хронична интоксикация на витамин А е значително по-често в клиничната практика от острата форма, тъй като настъпва при прием на по-ниски дози, но за значително по-продължителен период от време:

  • кога настъпва хронично предозиране: най-често хронично предозиране настъпва при прием на добавки, като ежедневен прием на десет до петнадесет пъти по-високи от препоръчителните дневни дози за период от няколко седмици или няколко месеца води до развитие на хронично предозиране с витамин А. Тези дози не са достатъчни за провокиране на симптоми на остра интоксикация, но са натоварващи за организма и водят до кумулиране на субстанцията
  • симптоми: сред характерните прояви на хронично предозиране се включват нарушения в зрението (двойно виждане, замъглено зрение, зачервяване), болки в мускули и стави, гадене, повръщане, диария, безапетитие, риск от увреждане на черния дроб (високите дози витамин А са хепатотоксични и при прием на други хепатотоксични лекарства се описва висок риск за различни по тежест увреждания на черния дроб). Сред едни от първите признаци на хронично предозиране се включват упорито главоболие, сънливост, депресивно настроение, намалена работоспособност, промени по кожа (загрубява, става склонна към раздразнения, зачервяване, лющене), коса (става тънка, суха, склонна към косопад), нокти
  • лечение: терапията е насочена към преустановяване приема на витамина, мерки за лечение на наличните нарушения, хепатопротектори, симптоматични средства
  • За намаляване риска от хронично предозиране е необходима предварителна консултация с лекуващия лекар за необходимостта от допълнителен прием на витамин А, съобразното здравословното състояние и особеностите в храненето, подбор на подходящ препарат и дозиране (някои случаи на хронично предозиране настъпват именно поради неправилно тълкуване на предписанието на личния лекар).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене