Свидетели от „Пирогов“: Мустафа Емин 4 пъти звъня в шокова зала да вкарат детето му, плашеше с последствия

„В момент на афект отправи заплахи, без обясними за мен причини, че сега говорил с министъра на здравеопазването и щяло да има последици“, това обяснява една от медицинските сестри, която била част от персонала в спешната болница „Пирогов“, дежурил във вечерта, за която се твърди, че Мустафа Емин – съветник на военния министър, се е държал арогантно и е поискал дете от шокова зала да бъде изведено, за да влезе неговото.

„24 часа“ публикува писмените обяснения на три медицински сестри и трима лекари.

Мустафа Емин и съпругата му звънели на звънеца на шокова зала 4 пъти, като прекъсвали работата на медиците, става ясно от писмените обяснения на персонала и описа на камерите.

„Първият път излязох аз и отново обясних, че трябва да изчакат заради спешното дете в залата, при което той ме попита дали трябва да занимава министъра на здравеопазването. Отговорих, че това е негово право“ – пише в обясненията си една от медицинските сестри.

Останалите сестри и лекари също споделят, че Мустафа Емин е отправял реплики, свързани със здравния министър, и към тях.

„Придружителите на детето попитаха дали сега, ако се обадят на министъра на здравеопазването, нещата ще станат по-добре. Уверих ги, че уведомяването на който и да е министър в момента няма да промени нашето поведение“, пише лекарят, който е бил шеф на екипа в конкретната вечер.

Началникът на отдел „Сигурност“ пък описва подробно видяното на камерите.

От записите на камерите става ясно, че Мустафа Емин и детето му пристигат в болницата в 19:20 часа, в 22:43 часа то е прието в шокова зала за обработка на рана на челото, а в 22:54 часа е предадено на родителите си, за да се приберат у дома. Тоест престоят на семейството в болницата е около 4 часа.

Вътрешна проверка на болницата пък установи, че от медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение.

Документите от проверката, включително писмените обяснения на персонала, са изпратени до комисията по здравеопазване в НС.

Скандалът избухна в края на август след фейсбук публикация на медицинска сестра на болницата, според която Мустафа Емин е отправил заплахи и използвал името на здравния министър. Той отрече всички тези твърдения.

Междувременно военният министър Тодор Тагарев поиска с писмо от здравния министър да извърши проверка дали отговарят на фактите, изнесените във фейсбук страницата на болницата твърдения, кой е взел решение информацията да бъде публикувана там и кой е администратор на страницата.

Министерството на здравеопазването не може да взема отношение по публични изяви на служители от еднолично акционерно дружество, каквото е УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, коментираха от здравното ведомство.

До края на седмицата се очаква военният министър Тодор Тагарев да вземе решение за съветника си. Това ще се случи след като изгледа записи от камерите на болницата, съобщи Тагарев пред медиите.

Източник: novini.bg 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене