Тридневни празници предстоят в село Баничан

В края на седмицата в гоцеделчевското село Баничан ще бъде цветно, приятно и вкусно. На 8, 9 и 10 септември, жители и гости на селото ще се потопят в старите занаяти, ще опитат вкусни кулинарни специалитети, ще научат повече за местните символи като Огледната баница, селския труд и баничанския воден лук. На тях е посветен и Вторият кулинарен фестивал, който започва на 8 септември, Малка Богородица, когато е и празникът на село Баничан. Част от събитията са посветени на бележити исторически годишнини. Ще има и много изненади за малки и големи.

„Тази година отбелязваме 26 години от създаването на село Баничан на 8 септември, когато е Малка Богородица. Сутринта в този ден ще бъде отслужена празнична литургия в нашия манастир „Успение на Света Богородица“, а Кулинарният фестивал го посвещаваме на 120-та годишнина от избухването на Илинденско – Преображенското въстание и на 120-та годишнина от смъртта на Гоце Делчев, който е един от най-значимите български революционери. Баничан е изиграл важна роля в тези събития. Затова, празникът ще бъде тридневен, ще има много изненади за жителите и гостите на селото“, съобщи за Радио Благоевград Румяна Джибова, секретар на Народно читалище „Изгрев – 1930“ в Баничан.

На 8 септември от 16 ч., ще бъде открита изложба, посветена на „изгубеното Баничан“ и одеждите на Богородица, извезани с баничанските шевици, символ на местното народно творчество. В нея ще бъде показана родовата памет на село Баничан. В 18 ч. започва празничната музикална програма.

„На 9-ти септември празникът продължава с подреждане на селскостопанската продукция на местните производители, които ще изложат всичко, което е родило богатото поле на Баничан, с прочутия баничански воден кромид лук, фасула и останалите земеделски продукти. Ще бъдат изложени кулинарни специалитети и стари запазени занаяти. Ритуалите в днешно време са по-различни, затова известната Огледна баница вече не се прави специално за годежи, за взимането на булката, каквато е традицията. Но са запазени старите традиции за приготвянето на този кулинарен специалитет, а младите се учат да точат корите на баницата. Така че, приемственост има“, допълни читалищният секретар в с. Баничан.

Румяна Джибова се надява, чрез подобни фестивали и инициативи, да се провокира приемственост у младите хора както към труда, така и към старите занаяти, традиции и обреди.

„В неделя, 10 септември, именно за най-младите, за децата сме подготвили една „Щъркелова академия“, така сме я нарекли. Тя е посветена на другия наш символ – щъркелите. Целта е да създадем една културно-образователна програма за най-малките, които забавлявайки се още от малки да проявят интерес към тези птици, грижите за тях и околната среда. Така ще продължат това наследство, което ние им даваме“, коментира още Румяна Джибова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене