Кучешка инвазия в Югозапада, стопани масово разхождат домашните любимци без намордници, само двама са глобени

Половин година след влизането в сила на последната Наредба за реда на регистриране и отглеждане на домашни любимци и овладяване популацията на безстопанствените животни проверка на „Струма“, направена по сигнал на граждани, установи, че собствениците на кучета продължават да не спазват наложените от община Благоевград правила, като не се съобразяват с реда при разхождане на домашните си любимци на обществени места.
Снимки, направени в ранните обедни часове миналата сряда, показват, че големи домашни кучета, които изглеждат заплашително, без предпазни намордници и каишки, кръстосват свободно зоните за отдих, определени за хората, като навлизат и в детските площадки. Граждани се опасяват, че децата рядко проявяват инстинкт към опасността, която може да ги сполети ненадейно, и се впускат в игра с големите кучета, галят ги и им подхвърлят топка. Този пряк контакт на малчуганите с непознати животни силно безпокои родителите, които признават, че те самите се страхуват от кучетата, които обикалят навсякъде, защото поведението им е непредвидимо и могат да станат агресивни във всеки един момент. Те са притеснени и за здравето на децата си, които играят по детските площадки, превърнали се в кучешка тоалетна, а това е предпоставка и за появата на редица стомашно-чревни вирусни инфекции.
За да се погрижи за безопасността на гражданите, община Благоевград

ОЩЕ ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВИЯ МАНДАТ НА КМЕТА АТ. КАМБИТОВ ИНИЦИИРА ИЗГРАЖДАНЕ НА СПЕЦИАЛНО ОБОСОБЕНИ ЗОНИ ЗА РАЗХОДКА НА ДОМАШНИ 
ЛЮБИМЦИ, КОИТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОСТАВАТ ПРАЗНИ,
тъй като стопаните на кучета предпочитат да ги извеждат по новия парк, срещу американските общежития, по алеята на Бачиново, както и в центъра на града, което противоречи на установените правила.
Ето какво разказа възрастният гражданин Благой Безин, който живее в непосредствена близост до ограждението за разходка на домашни любимци зад хотел „Ален мак“: „Живея в блоковете до градската градина и като се покажа на терасата, виждам „градинката“ за кучета, която е отделена от останалата част на парка, за да нямат контакт животните с децата, които редовно си играят на площадката отсреща. Вътре влизат само уличните животни, които се разхождат без надзор и лаят по цели нощи, събуждат ни в 3-4 часа сутринта, да не говорим за миризмата, която се носи из района.

ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ САМО ДВА ПЪТИ СЪМ ВИДЯЛ В ЗАГРАЖДЕНИЕТО ДА ВЛИЗАТ СТОПАНИ С КУЧЕТАТА СИ.
Определено хората не ги ползват, а си ги разхождат свободно из парка, огражденията са направо излишни“, оплаква се дядо Благой, който също има малко кученце – пинчер, но винаги го разхожда на каишка и също не ползва определеното за това място, заради зловонието, което се носи от него.
Още по-фрапантно е положението по алеята на Бачиново, по която целият град ходи на разходки за здраве и спорт. Но разнесените наоколо хартийки от храна и изтърбушените на всеки 20 метра кошове не създават впечатлението за една здравословна и екологично чиста среда за отдих. Снимки, направени в обедните часове, показват как дори домашните кучета ровят в кошовете, привлечени от мириса на храна, и изваждат всички опаковки навън, без стопаните им да реагират. По полянките лежат големи кучета без намордници, това нарушава основното правило, залегнало в Наредбата на община Благоевград за реда на регистриране и отглеждане на домашните любимци и овладяване популацията на безстопанствените животни, издадена на 27 януари тази година.
Според Наредбата стопаните нямат право да разхождат кучетата си на обществени места без каишка и намордник. Като условието е, че ако кучето се води с каишка, ако не е голямо, може да бъде и без намордник, но ако е голяма порода, независимо дали е с каишка, или се движи свободно, задължително трябва да бъде с обезопасителен намордник.

ГРАЖДАНИ, КОИТО РЕДОВНО ПРАВЯТ  РАЗХОДКИ ПО АЛЕЯТА НА БАЧИНОВО, СПОДЕЛЯТ, ЧЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ ОГРОМНИТЕ КУЧЕТА, КОИТО ВСЕКИ ДЕН ОБИКАЛЯТ СВОБОДНО, НА НЯКОЛКО МЕТРА ОТ СТОПАНИТЕ СИ.
Ако проявят агресивно поведение, собствениците им няма да могат да ги удържат, защото ще бъдат много далече от тях. Младежите, които продават царевица около езерото, споделят, че са виждали само един голям питбул да се разхожда с намордник, и това е бил уникален случай, останалите кучета били пускани да тичат свободно, без аксесоарите за безопасност.
Изпратихме запитване до пресцентъра на общината, за да разберем кой отговаря за реда при регистриране и отглеждане на домашни любимци, как се гарантира безопасността на гражданите при развеждане на домашните любимци в градска среда, какви са глобите при развеждане на домашен любимец без повод, каишка и намордник на обществени места /паркове и алеи/, има ли постъпили сигнали от граждани за нарушения от влизането в сила на Наредбата досега, има ли данни за глобени нарушители и на каква стойност са глобите?
От пресцентъра отговориха накратко, че служителите от звено „Сигурност и обществен ред“ имат правомощията за контрол по спазването на Наредбата. А всеки гражданин е длъжен да спазва Наредбата за реда на регистриране и отглеждане на кучета и котки домашни любимци и овладяване на популацията на безстопанствени кучета и котки на територията на община Благоевград, като при първо нарушение глобата е с фиш до 50 лева. При повторно нарушение в текущата година се издава наказателно постановление за налагане на глоба до 400 лева.

ОТ ПРЕСЦЕНТЪРА ОТГОВОРИХА, ЧЕ ЗА 2017 ГОДИНА ИМА СЪСТАВЕНИ 2 АКТА ЗА ПО 50 ЛЕВА,
като двамата недобросъвестни стопани на кучета, които редовно са ги извеждали без намордници, са глобени и предупредени.
В ситуацията има две странни обстоятелства – от една страна, безотговорното отношение и нехайството, което проявяват собствениците на домашни любимци, а от друга, самите граждани, които редовно се оплакват, но не се обаждат на посочения номер да сигнализират служителите от звено „Сигурност и обществен ред“ за нарушенията, на които стават свидетели ежедневно. И докато хората продължават да се възмущават, но и да бездействат, кошчетата, които са поставени по алеята на Бачиново за наше удобство, ще бъдат вечно изтърбушени, градинките и полянките ще бъдат кучешка тоалетна, а стопаните на големите кучета ще продължават да живеят с убеждението, че цялата околна среда е „Свободна зона“.
Наша проверка установи, че докато специалните заграждения за разходка на кучета зад хотел „Ален мак“ и по алеята на парк Бачиново пустеят празни, големите кучета тичат на воля на обществени места, включително и по центъра на града. А бездомните кучета, за които също не важат никакви правила, са редовни посетители на градските закусвални.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене