Що е то гълъбарство и има ли почва в неврокопско! Николай Косаков: Това е скъпо удоволствие

 

Отглеждането на гълъби като хоби набира все повече привърженици сред силния пол в Гоцеделчевски регион. Някои са обединени в клуб, а други все още не са се присъединили към неправителствена организация, но се предполага, че и това ще стане. В момента това е актуална тема в гр. Хаджидимово, където преди дни се състоя състезание с гълъби, а в предстоящата събота ще бъдат връчени наградите на собствениците на гълъби, които са се представили най-добре. Един от страстните гълъбари в района сега се представя пред аудиторията на Топ Преса.

 – Здравейте. Благодаря, че изявихте желание да направим това интервю, да ни запознаете с вас и да ни разкажете за вашата иниациатива. Като за начало на нашето интервю, моля да се представите. Кой сте, от къде сте, с какво се занимавате? И защо решихте да се обърнете към Топ Преса?

  • – Казвам се Николай Косаков от град Хаджидимово. В момента съм подръжка на две фабрики, работя като токаджия. Двадесет години бях в Испания, върнах се, но цял живот съм с гълъбите. Брат ми също се занимава с гълъби. В Хаджидимово имаме вече доста хора, но искаме да си направим нещо като клуб и да дадем гласност. В Испания също съм гледал гълъби, там също е имало състезания и съм участвал, там има и сдружение. Ние сега се опитваме да направим и тук, защото в по-големите градове ги има, например Пазарджик, Пловдив. Ние искаме тук в Хаджидимово, Гоце Делчев, Гърмен – в тези общини също да създадем нещо, за да започнем да работим като в европейските страни. Да има гласност, да има сдружение, да имаме подкрепа и от държавата, както в момента сме благодарни най-много на кмета Людмил Терзиев, от него имаме огромната подкрепа.
  • – Казвате, че сте любител от малък. От кога точно се занимавате с гълъби?
  • – От 7-годишен. Прекъсването ми да не гледам гълъби е 4 години. Първите четири години, в които отидох в Испания, там докато се установя, и само това ми е прекъсването. Миналата година като се прибрах в България, започнах с гълъбарници, инсталации, всичко необходимо да се направи качествено и хубаво. Това е най-големия ми интерес. Обърнах се към вас, защото вашата медия е доста четена и актуална.
  • – Бихте ли ни разказали малко повече за гълъбите? Как ги учите да се състезават, имали ли сте до сега състезания, къде са били?
  • – Точно това искахме да кажем. Ние го приключихме, в събота беше състезанието. И миналата година се опитахме, но тази година стана малко по-качествено. От година на година мислим да подобряваме, защото и от кмета имаме гръб, пак е някаква подкрепа. Гълъбите, с които се състезаваме тук, се водят високолетачи, трябва да се вдигнат на високо и да държат часове. Пускаме 12 гълъба, смятаме 10, защото някой например ястреб може да го хване и няма да слезе… И часовете, които правят гълъбите, един сбор между 4 часа и половина, единият гълъб направи 4 часа, другият – 2, събираме часовете и ги делим на 10 гълъба, и  се получава един среден резултат. Например, гълъбът е държал и са летели 30 часа, да го предположим, и който е направил най-много часове, е на първо място, след това второ и така до трето място.

В събота ще има награждаване от кмета, има купи за първите три места, има за начинаещи, две деца от тук вече започват да проявяват интерес. И за тях ще има купи като за начинаещи. Те не са участвали в състезаниета, но за да ги стимулираме да проявят по-голям интерес, ще има награди за децата, храна за гълъбите.

Това също така е и скъпо удоволствие, да не се заблуждават хората. Това е скъпо удоволствие и затова много хора не се захващат. Това са лекарства, витамини, всякакъв вид препарати за обезпаразитяване, самата природа да им бъде чиста, да бъдат здрави, ваксини има всякакви за тях. Всичко това е свързано с пари, хобито е скъпо, храната също – 12 кг. е 10.50, а на гълъб се пада по 30 гр. дневна доза. Няма човек, който да има два или пет гълъба. Всички тук са с по 30, 50 нагоре, минимум са 30 гълъба.

  • – Може ли да ни кажете колко човека от град Хаджидимово имат гълъбарници и се занимават с гълъби като вас?
  • – Тези, които сме записани и с които се опитваме да направим сдружението, сме 27 човека в град Хаджидимово. Включително и кметът, и гълъбарника, който е на площада, отделно той си има друг гълъбарник.
  • – Бихте ли ни разказали малко повече за състезанията. Много ми е интересно как така пускате гълъб на състезание и той отново се връща?

 – Гълъбите са трениран. Те се люпят и от малки, преди да започнат да се състезават, те самите започват да си излизат и влизат в гълъбарника, и като направят два месеца и половина и укрепнат, летят около гълъбарника. Трябва да направят два месеца и половина, защото на едно яйце инкубационният му период е 28 дни след като снесе, 18 дни плюс 22 дни му трябват на гълъбчето да вземе да излиза и лети. Горе-долу на 25 – 28 ден гълъбчето вече е укрепнало и излиза навън, но не е готово за дълъг полет или постоянен полет. И след два месеца и половина, вече укрепнали, започваме да ги тренираме. Те постепенно се качват нагоре, много работа е, избираме си линия, ако не става някоя, подменяме.

Състезанията са направени с гълъбарите, трябва да са на разтояние не по-малко от 600 м. един от друг, защото пък си пречат, на един и същи ден не може двама гълъбара, ако са на по-близко разстояние, например 500 м., не може да стане и затова колегиално в Хаджидимово направихме, то, знаете е разделено на Горняни и на Хаджидимово, на разстояние, единият в единия край на Хаджидимово, другият в другия край. И така стана и в събота, единият вдига от единия край, другият – от другия. Теглихме си комисия между нас си, направихме нещо като жребий, кой на кого да бъде комисия. Самият гълъбар, който ще вдига същия ден, си изтегли между 10 човека и който изтегли, този човек му отива комисия, всичко да си бъде легално, има си протоколи. В събота ще се раздават наградите, снимките…

  • – Кой спечели първото място на състезанието?
  • – Илия Димитров Мигдин е на първо място.
  • – А вие самия от колко време правите състезания с гълъби?
  • – Започнах да се състезавам конкретно в Испания. Тук в България преди съм гледал, но не съм провеждал състезания.
  • – Колко състезания сте правили до момента?
  • – До момента 5 състезания.
  • – Вие имате ли спечелено първо място с вашите гълъби?
  • – Тук в България – не. Но имам спечелено второ място в Испания.
  • – Каква беше наградата ви? И къде беше състезанието, в кой град?
  • – Състезанието беше в Сеговия. Пускаха гълъбите от Казабланка, Мароко да се приберат в Испания. Мой гълъб дойде втори. Наградният фонд беше 25 хил.евро за второ място. Говорим за Испания. 40 хил. евро беше наградата за 1-во място.
  • – Срещнахте ли подкрепа от общината и кмета, вие сте инициаторът, а те в началото как приеха вашата идея?
  • – Благодарение на кмета и миналата година, и тази година, и той е любител, много му е приятно да има развитие, да има състезания. Подкрепа – изцяло, наградният фонд е от общината, той ще направи три наградни фонда. Купите си направихме ние, в събота ще направим банкет.
  • – Кои са победителите от състезанието, които предстои да бъдат наградени?

  • – Класирането е следното:

1 място – Илия Димитров Мигдин

2 място – Костадин Стоянов Дюлгеров

3 място – Димитър Николов Иванов

4 място – Георги Стоичев Георгиев

5 място – Илия Спасов Коршумов

Председател на сдружението на гълъбовъдите в град Хаджидимово „Свети Георги“ е Илия Спасов Коршумов. Секретар и касиер – Костадин Стоянов Дюлгеров.

И специални поздравления за участника Димитър Иванов Иванов.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене