Пред момчетата започва да ми вика: „Проститутка, теб ще те изкарам от блока“. Тя самата пред детето започва да ме ругае с най-долните думи.

Скандал! Тормозят самотна болна майка и болно дете в Гоце Делчев, бизнесмен я бие на улицата – иска да и вземе апартамента!! 

Документът, който доказва , че жалбоподателката е инвалид!

Документът, който доказва , че жалбоподателката е инвалид!

 

Млада самотна майка на дете с увреждания потърси думата в „Топ Преса“ , за да даде гласност на проблемите, с които се сблъсква системно, оплаква се, че бива тормозена от съседите си, многократно е сигнализирала за това с жалби или телефонни обаждания до органите на реда. След се чувства неглежирана от страна на полицията, жената решава да разкаже всичко пред медиите. Все още под въздействие на емоции, заради шок от нанесен побой, младата дама споделя смело пред всички, че ще продължава да се бори със зъби и нокти.

Здравейте, представете се, коя сте  и откъде сте?

-Казвам се Величка Николова Сърбова. Живея в град Гоце Делчев, ул. „Илия Батаклиев“ 5 , с детенцето ми, което е двустранен епилептик.

Какъв е вашият проблем, Величка, защо решихте да се обърнете към Топ Преса?

-Защото двете с детенцето ми сме болни. Детето ми е със заболяване двустранна епилепсия, има ТЕЛК за 75 процента инвалидност. Аз съм асистент на детето ми, с право на чужда помощ. Цялата кооперация събират подписки,  упражняват физически и психически тормоз над мен, нападения, рогаят ни, псуват ни. Опитват се да ме изкарат пред  детето ми долнопробен човек, обиждат пред детето ми…Детето ми учи във немския център, което е за деца с увреждания.

Кой Ви тормози и притеснява по този начин?

-От страна на домоуправителката се опитват да ме тормозят, първото нападение пред бариерата ми беше от едни съседи. Другото ми нападение беше от бизесмена И. Г.. Като първо ме нападна жена му, после той , директно без основателна причина. Аз, както си стоях пред блока до бариерата, той ме нападна да ме удари, риташе ме, бутна бариерата в лицето ми, имам синини.

Каква е причината за този тормоз?

-Причината е, че искат да ме изгонят от кооперацията, събирали са подписка, че аз нарушавам  спокойствието на всички комшии. Като сам човек, и няма кой да ме защити, те се опитват да ме изгонят от самата кооперация. Постоянно се заканват, викат ми, тропат на вратата на детето ми, когато спи, викат ми полиция в 11,30, казват, че има музика, а всъщност няма музика. Нанасят ми нон-стоп физически и психически тормоз… Бутане по стълбата… и вече аз и детето започнахме един стрес да получаваме.

Вие обърнахте ли се към органите на реда да ги уведомите за проблема?

-Още вчера /27.07.-бел.ред/ в деня на нападението в 15,10 аз се обадих на 112, казах да ми пуснат патрул. Много пъти от полицията ми казват: „Госпожо Величка Сърбова, какво пак има, защо пак ни тормозите и притеснявате, до кога ще се разправяме с вас”.  Единия съсед и  жена му ме обидиха лошо. Тръгвам да прекарвам на детето кабелна и интернет, спира момчетата. Пред момчетата започва да ми вика: „Проститутка, теб ще те изкарам от блока“. Тя самата пред детето започва да ме ругае с най-долните думи.

Вие имате ли обяснение защо всички съседи са против Вас?

-Защото искаха да вземат на баща ми апартамента, предлагаха му пари. Баща ми каза, че няма да го продава, че в този апартамент ще живее дъщеря му. Откакто съм дошла,  10 години в този апартамент, никой не живееше вътре, никой не им тропаше, никой не ги притеснява.Моят апартамент е гарсониера две стаички.

Кой е кандидат- купувача?

-Този който ме би – И.Г..

Разкажете по- подробно как Ви наби И.Г.?

-Значи, детето ми го карат от немския център, където е отдолу на летището. Те си го прибират с бус на пиацата. Взех си детето в 4,10 и тръгнахме към вкъщи. Пред блока седнахме да поседим. Бяхме взели с детето водичка и казах: „Хайде, ще седнем пред блока на сянка, при каките”. Седнахме на ъгъла до бариерата. Аз седнах на земята. Преди две седмици на същото място, пак физически, психически тормоз и нападение имах, тогава от  домоуправителката и мъжа и. Пак на същата бариера – да ме гонят и да ми бутат бариерата в краката.

Продължете за последното нападение?

-В 15,10 И. Г. тръгва да се прибира. А преди 20-десет минути, някъде 16,50 се прибира първо жена му, без да й обръщам внимание, без причина и основание, пак тръгва да хваща бариерата и идва към  мен. Започва с обидите: „Отпадък, боклук, проститутка, курва, ти нарушаваш цялата кооперация, теб и детето ти ще ви изкарам от тази кооперация, ние имаме връзки навсякъде, ние ще ви съсипем…Аз й казах: „Върви, не се занимавай с мен“. Детето е епилептик, то се сви и каза: „Мамо, страх ме е от тази леля, да не ми направи нещо“. Аз му казах: „Спокойно пиле, мама ще те качи в къщи, ако трябва”. Оттам, тя се отказа да затвори бариерата и започна да звъни на мъжа си сигурно. Двадесет минути след това пристига с бясна скорост джипа на мъжа й И.Г. След като виждам, че влиза джип, аз ставам, дърпам се и си сядам отстрани. За секунди виждам И.Г. как се приближава към мен с  бърза крачка, като си мисля, че човека отива до магазина, какво общо си има с мен да ми говори или да спира пред мен. А той идва директно да хвани бариерата и в момента, в които се обръщам, мен вече бариерата ме удря в челюстта, бута ме, поваля ме назад, рита ме в крака и ми каза: „Тебе, боклук мръсен, ще те съсипя, ще те размажа от бой“. Казвам: „Нямаш право да удряш болна майка епилептик, с дете. И на какво основание, защо ме удряш?”. Без причина той ми налетя на бой.

Според мен Вие все още сте в шок от този тормоз и трябва да Ви се окаже медицинска помощ?

-Аз бях в спешното.  Изчаках хирурга да ми изкара медицинско за последствията от И. Г., който ме нападна и нанесе побой. Дори, когато бяхме пред кооперацията, той се закани, тръгна си към вратата, ако не бях звъннала на 112 в същата минута, когато той си тръгна от мен, той тръгна да се връща за повторен удар…Две жени застанаха пред мен и казват: „Какво иска от теб”.

И това не е първият случай. Преди време съседнаката Вили Г. реши да си мие балкона като ми хвърли сода каустик върху ръката, ето тук е самото петно. Това се случва в  ден неделя в 4,30 след обяд. Качих се да си искам правата, поради каква причина тя ме залива със сода каустик, и знаете ли какво се опита да направи мъжа й, да ме бутне по-стълбата от третия етаж на долу. След това аз отидох да си търся правата. Полицаят ми каза: ”Ами, те двамата се оплакват, че ти си ги пребила”. А аз съм тогава 44 кг. И казвам: „Г-н полицай, двама души по 100 кг. и жена 44 кг. и е с изгорена ръка как може да ги пребие, не виждам“.

И всеки път, в който идва патрул, подавам сигнал, било на 112, или към полицията, полицайте се гаврят с мен, не идват. Ако дойдат , качват се само до вратата ми и ми казват: „Величке, ако ти не спреш да контактуваш с тях, да се занимаваш с тях, ние не можем нищо да направим”. Качават се до отгоре пред Г. намигват си и си се връщат. Казвам, защо държавата е такава, като има човек, които е психически и физически застрашен, правите му един подпис да не влиза в саморазправа със дадения човек, или даденото семейство и при следващо предупреждение следва наказателност. Нито едното последва, нито другото.

А вие се опитвате да потърсите помощ. Обаждате се на 112, и на полицията?

-От всяка институция търся помощ. Дори бях при Нели Цветкова, където са пускали анонимни жалби. Детето ми е епилептик, детето ми пие три вида лекарства, животоспасяващи, където се взимат само от Гърция. Аз като си изкарам детето на улицата и като тръгнем за училище и трябва да дам на детето лекарствата. Те бяха писали в жалбите в социалното, че аз давам наркотик на детето ми да го упойвам. Има ли други такива долни хора? Няма.

Както разбирам вие сте подложени на тормоз от години, това е нещо непрестанно. Значи детенцето ви расте в една атмосфера на психически тормоз над него и над Вас?

-И на двете. Имам също така сложени камери, как започват в 7,00 сутринта комшиите си ремонтират етажа. Излизаме детето ми започва да плаче, понеже е епилептик, на него му трябва спокоиствие, тишина. Казвам му „г-н съседе може ли малко по тихо, защото е седем часа, кой работи в седем часа“. Жена му казва: „Ще си правя каквото си искам, каквото ми е кеф на гъза. Ти си никоя тук”. На улицата стоя, пред бариерата, ме гони от обществено място, бута ме,  гони ме, и ми казва „Иди си пий розовите хапчета”. Викам полиция, подавам сигнал за психически  и  физически тормоз, нападение и пред полицайте казва: „Защо се занимавате със болни хора, а не е затворите в лудница”. Понеже са колеги, полицай са… Вижте как нямат никакво внимание  и уважение към една майка с болно дете. Как може един мъж и жена му, където живеят на втория етаж, аз живея на първия етаж в средата, нямат никакви допирни точки с мен, никакъв контакт. Слизат по стълбите пред и пред  полицаите на детето казват: „Майка ти е курва, майка ти е проститутка”.

Вие сте пуснала жалби, имате и запис, които показахте, полицаите които си тръгнаха, казаха опишете случая в жалбата?

-Има жалба. Дори сега ще е вкарам директно в съда, в прокуратурата, защото системата на полицията е много бавна. Аз ще търся помощ и от София, защото тук, аз като ида в полицията те се подиграват с мен. Не ме взимат на сериозно.

Обаждала сте се толкова много пъти, че те вече пренебрегват Вашите обаждания?

-Да, затварят ми телефона и изобщо не се отреагирва на обаждането. Все едно никои не им звъни.

Къде е сега детенцето Ви, кой Ви помага да го гледате?

-Детенцето ми, трябваше днес да отиде на училище, но ние с детенцето от вчера сме травмирани, аз съм с болки в секциома, цяла нощ не съм спала от удара. Синините и оттоците още не минават, прясни са. Детето днес не отиде на училище, защото има травма, цяла вечер плака, до 5,30 детето не заспа от рев. Два пъти викнах полиция, полицията каза „Ако още един път ни разкараш, ще ти пиша 2000 лв. акт за разкарване”. Дори не се качиха до третия етаж да предопредят господина. Сега като излизах от жилището, господина на вратата ми каза: „Върви, върви, махаи се от кооперацията”. Аз излизам от самото жилище и той ме гони по-стълбите.

Кой е той?

-И.Г. Пак той с жена му. С другите комшии застават и ме обсъждат как едва ли не да ме изгонят, какво да направят. Всички да бъдат взаимни, задружни, за да ме победят. Аз не знам институция или закон, където да изхвърли болна майка с болно дете на улицата.

Дори да не сте болни. Вие сте самотна майка, млада жена със дете тоест полага Ви се помощ?

-Аз съм й асистент.

Много е важно за Вас и детето да се намери сигурно място или да бъде поставено по някакъв начин ограничение на тези съседи повече да не ви тормозят. Ограничителна заповед, мисля, че чрез съда се изкарва, така, че да не Ви доближават.

-Чрез съда.

Това не е нормално, полиция да откаже помощ. Защо отказват?

-Ами отказват, защото те имат много връзки, много контакти и подкупват много хора. Също така, когато има подаден сигнал, качват се отгоре, слиза си полицая, намигва си и казва всичко хубаво. Знаем за какво става въпрос и изобщо не отреагирват.

А вие всъщност какво очаквате от полицаите? Какво бихте искали да направят те?

-Аз треперех цялата след удара, побоя. Детето ми до 5,30 сутринта не е спало, а е епилептик.

Кой го гледа сега детенцето?

-Никои не го гледа, само е. Ние двечките се стараем да си се справяме сами. Тя ми е кротичка, не е палава, кротко дете е. Посещава центъра за деца с увреждания, защото е двустранен епилептик трудно говори, не може да усвоява буквите, цифрите. А комшиите казват: „ Тя не си пуска детето на училище, тя го тормози,тя го дрогира, бие го”. Всички най-най-долни работи ги вменяват в мен, майката на детето. А детето ми като ме види, казва „Мамо, ти си моето сърце, ти си моята майка и моят баща”. Баща й, който е гръцки гражданин, живее в България, 10 години не е плащал издръжка и не се интерува от детенцето. Сама се справям.

Как се справяте сама, работиш ли, имате ли родители, братя, сестри, които да помагат?

-Имам майка, но нея изцяло не я интерува за мен и малката, защото баща ми каза, че ще даде апартамента на мен и го направи, а брат ми остана да живее при майка ми.Поради тази причина с майка ми и брат ми вече не си говорим. Аз съм осем часов асистент на детето ми, без право на работа, с 600 лв асистентски и 450 лв. ТЕЛК. Ето сега октомври месец отново трябва да ходим по-болници. Кажете ми как се купуват лекарства, които са 700 лв..

След като полицията не ви обръща внимание, а сте скарана с майка ви и брат ви, баща ви е дал апартамента, какви са отношенията ви с него. Той знае ли, за вашият проблем, не може ли да ви помогне по-някакъв начин?

-Баща ми е на 75 години, възрастен е, има си вече неговите заболявания, пие една чанта лекарства. Иначе баща ми е много възпитан и кротичък човек, но е астматик. Старая се да не го натоварвам, той е човек със свои здравословни проблеми, това ще му се отрази допълнително. Малко или много него го боли за мен.

Защо не продадете апартамента, не е ли по-добре да живеете в мир и спокойстие?

-Защо да го продавам? Който и да дойде, те пак ще го тормозят.

Само с Вас ли така се отнасят?

-Само с мен, само моя апартамент искат да вземат и защото съм сама. Те знаят, че  няма кой да ме защити и чакат да кандисам, но аз съм корав човек, няма да кандисам. Най-много като няма държава, няма правителство, няма защита – да взима една туба бензин, да излиза от апартамента, да подпаля всички апартаменти, както си спят, и накрая ще кажа: „Какво направихте вие, защитихте ли детето ми, което е епилептик? Защитихте ли майката? Държавата застана ли зад гърба на майката и детенцето? ПНе. Сега аз казвам, че се принуждавам да правя убийство.

Не, няма да го правите, не бива, трябва да мислите за себе си и детето си. Детето си няма никой друг освен Вас…

-Аз трябва да мисля, но когато посягат върху дете… Една майка не може да гледа как пред детето я обиждат. Аз нямам  приятел. Аз мога да искам да си имам връзка, да си заживея с човек нормално, да създам семейство…Аз съм на 35 години, не съм се оженила, живота е пред мен, те какво искат. Като ми дойде някоя приятелка на гости, викат ми полиция и започват да я изкарват над паранормалното. Казват, че вътре правим оргии, какво ли не неща. А вътре има болно дете, към което аз имам страшен респект. Винаги съм се съобразяала с него. Заради детето ми не е влизал мъж в апартмента и го имам това с камери. Сложила съм си камери на апартамента.

Защо сте си сложили камери?

-От страх. Те ми сложиха камери на двора, над вратата- камера, пред мен – камера, нон-стоп да ме наблюдават кога слизам от кооперацията, кога се качвам…

Това може да е за сигурността на всички в кооперацията?

-Не е за сигурност. Моето дете започна да повтаря: „ Мамо , господин полицай няма ли да махне тези камери, аз се страхувам от тях“.

Аз какво да направя? Към коя институция да се обърна? Под какво основание те се занимават със самотна майка? Тормозят болна майка и болно дете, защото майката има апартамент за 75 хил.лв. Ама това е наследствено. Защо едно наследство трябва да се продаде като може да се настъпят хората, да се разпишат,  има институции, които могат да ги настъпят да си изискват правата и да спрат да ги тормозят.

Вие откъде знаете, че апартамента ви струва е 75 хил.лв.?

-Толкова  предложи И. Г. на баща ми. И баща ми ме викна и каза: „Те ми даваха 75 хил. лв да продам апартамента. Искат да те изгонят. Понеже аз им отказах, те сега тормозят теб. Това е причината да не спират да ме тормозят. Вече не виждам на къде да се обърна.

Бележка на редакцията! Топ Преса разполага с въпросните записи, медицински документи и снимки, предоставени от жалбоподателката. Към момента по описаните от нея случаи, се води досъдебно производство в МВР. По закон и по молба на прокуратурата, няма да публикуваме имена и материяли, които са обект на следствие. Запазваме си правото те да видят бял свят, след произнасянето на инсититуциите. 

Припомняме също така, че преди време имахме подобен случай с имотът на покойния вече пастир Ангел Елешки от град Гоце Делчев, чийто имот след тормоз беше придобит от местния бизнесмен Насьо Кебапчето. Доста коварно е да се тормози човек да продаде имот против волята си. На вниманието на институциите! 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене