Потресаващи разкрития и корупция в Белица?

Горският цар на общинските гори Карамфил Джембазки продавал дървен материал на половин цена от горското на свои фирми от Банско и Разлог?!

Пита се в задачата: Кой е прибирал под масата разликата?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разследване Тодор ТОДОРОВ

 

НЕЧОВЕШКИ ЗЛОУПОТРЕ­БИ ЗА МИЛИОНИ В ГРАД БЕЛИЦА. ДИНАСТИЯТА НА СЕМЕЙСТВО „ПАЛЕВИ” НЕ БИЛА ОБЩИНА, А ЗЛАТНА МИНА ЗА НЕЯ И НЕЙНИТЕ КУКЛИ НА КОНЦИ.

Ибрахим Палев

Такава кукла като скандално известния заместник-кмет Ка­рамфил Джембазки, който в продължение на години си правел каквото си иска в държавни­те гори на югозападния град. Първите резулта­ти от ревизия и провер­ки на управлението на „Палеви”, направени от новия кмет и неговия екип, показват наличие на системни злоупо­треби с мирис на корупция в общинските гори. С благословията на заместника Джамбазки общината е продавала дървен материал на свои фирми от Банско и Разлог, почти на половин цена. За пример се дава материал, които се про­дава от ДГС за 110 лева куб. м., а община Белица го е продавала със същото качество за 52.

Въпросът е защо? Кой и как е прибирал разликата?

В началото на 2012 г. Ибрахим Палев, тогава кмет на Белица, назначава за свой заместник дългогодишния си приятел Карамфил Джембаз­ки, съпруг на разложката прокурорка Айша Джембазка.

Дружбата на Джембазки и Палев датира от много години, но нашумява през 2006 г. око­ло 23 000 дка държавни гори. Дотогава гората се управлява от Джембазки в качеството му на шеф на Държавното лесни­чейство. Въпреки наложеното вето за смяна собствеността на горски фонд, през същата година Джембазки изважда гората от държавния фонд и я предава за управление на об­щина Белица, тоест на общин­ския кмет И. Палев. Колегите на прокурор Джембазка в Ра­йонна прокуратура – Разлог, обявяват тогава смяната на собствеността за законна.

Сигналът то­гава постъпва от директора на ДГС Бели­ца инж. Георги Ганев, според когото кметът Палев е въвел незаконно във владение на 23 хил. декара държавни гори приятеля си Карамфил Джем­базки, съпруг на прокурорката Айша Джембазка, който междувременно е назначен на сладка служба в общината с единствен анга­жимент да упра­влява същите тези гори.

През септември 2010 г. Палев прави жест към прияте­ля си Карамфил Джембазки, откривайки за него нарочен щат, кабинет и секретарка в общината, където служебният ангажимент на Джембазки е да се грижи за стопанисване­то на същите 23 000 дка гори. За да го улесни максимално в работата, Палев му купува и служебен джип „Гранд Чероки , с което си навлича гнева на гладните и безработни из­биратели.

Когато Ибрахим Палев на­значава Карамфил Джембаз­ки за свой заместник, в Бе­лица тръгва слух, че ходът е замислен от градоначалника като спасителен при евенту­ално касиране на  местните избори в Белица. Според из­точници от ДПС, ако съдът бе обявил местния вот за недей­ствителен и в Белица се бяха насро­чили нови избо­ри за кмет, Доган се гот­вел да из­дигне този път не Ибра­хим Па­лев, който е чичо на депутата Муса Па­лев, а инж. Карамфил Джембазки.

Мотивите на Сокола за отстраняване на Палев от нова кметска надпревара били недобрите резултати от местните избори през 2011 г, които той спечели едва със 141 гласа преднина пред кандидата на ЕВЕТ за Бели­ца Хасан Илан, както и мно­гото икономически скандали около белишкия градоначал­ник, заради които години на­ред го разследват различни контролни институции.

Джембазки събра негативи и през 2008 г, когато бе дирек­тор на Държав­но лесничейство – Белица, и бе раз­следван от Икономическа полиция – Благо­евград, за документ­на измама – декларация с невярно съ­държание, в която спестил на работодателя си – Нацио­нално управление по горите, че е съдружник във винзавод в Свиленград.

Когато на Палев му се нало­жило да ползва няколко пъти болнични, единия път близо 5 м. след катастрофа, общината остава под прякото управле­ние на Джембазки, разказват беличани. Главната счетоводи­телка на общината Джамиле Ибр. Чучукова била сестра на съпру­гата на г-н Джем­базки, или негова балдъза, а жената на негов братовчед – Назле Мисанкова, била домакин на со­циалната кухня в общината. В администрацията била и снаха му Сайда, която била секретар­ка на кмета. Така на практика кланът Джембазки бе заел се­риозни позиции в общината.

Разследването продължава…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене