За големите успехи на един малък ансамбъл от с. Катунци

Ансамбълът за народни песни „Китка шарена“, към НЧ „Просвета-1935“, в с. Катунци, е основан през 2014 година. За година – две от създаването си успява да събере богат репертоар и издава два албума с македонски песни. Ръководителят му Евтим Зайков е с богат професионален опит и през годините е извел много народни ансамбли от региона. Едни от първите записи на самодейците му са направени в студиото на Радио Благоевград.

През месец май, при участието си в международния фестивал „Нишавски хоровод“, гр. Драгоман, ансамбълът „Китка шарена“ печели почетното Първо място, за своите изпълнения на автентичен пирински фолклор. В края на месец юни отново завоюва първо място на 29-тия „Балкан фолк фест“, проведен в „Златни пясъци“. А съвсем наскоро поводи за гордост им носи и участието във фестивала „Златен прах“, с. Челопеч, на който ансамбълът от Катунци спечели за втори път голямата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци, а мъжката му фолклорна група безспорно заслужи първото място сред певческите колективи над 16 години.

„Средствата за читалището са малко, а култура се прави с пари“, споделя пред Радио Благоевград Евтим Зайков, като допълва, че самодейците често се налага да покриват разходите за участия от собствения си джоб. „Любовта към народната песен е това, което ни кара да продължаваме. Жалко е, че няма хора по селата, ученици няма и няма откъде да дойдат нови попълнения. Ансамбълът имаше детски състав, но децата израснаха и отидоха по големите градове. Трудно е, няма кой да ни наследи!“, споделя Зайков.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене