Смолян почита днес паметта на покровителя на Родопите Св. Висарион Смоленски

Църквата „Св. Висарион Смоленски“ отбеляза днес храмов празник. На днешния ден Българската православна църква почита паметта на считания за покровител на Родопите Св. Висарион Смоленски. Празничната архиерейска литургия в катедралния храм бе оглавена от Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Светия синод. В богослужението участва хорът при храм „Св. Александър Невски“. На празника присъстваха областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, заместник областният управител Христо Станчев, кметът на Смолян Николай Мелемов, ктиторът на църквата Тодор Батков, стотици миряни. Готов е проектът за изографисване на катедралния храм, заяви пред БТА Тодор Батков.

Знеполският епископ Арсений припомни в своята проповед моменти от житието на Св. Висарион и мъченическата му смърт. Последният епископ на Смолянска епархия е убит при първото насилствено помохамеданчване на Родопите през 17 век, отказвайки да се отрече от вярата си. „Неговият пример на вяра, себежертва, мъжество и безстрашие ни учи днес как да преодоляваме всяка трудност и изпитание в нашия живот. Когато ни сполети болест, нерешимо обстоятелство или несгода в живота, Св. Висарион ни помага с примера за търпение, смирение и покорност на Божията воля“, посочи епископ Арсений. Той допълни, че делото и житието на Св. Висарион ни учат „с покорност да приемем Божията воля в личния си живот, носейки нашия житейски кръст без ропот, безстрашно, непоколебимо“.

Изготвеният проект за изографисване на катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ е на проф. Владимир Аврамов от Великотърновския университет, посочи Тодор Батков. Той допълни, че проф. Аврамов е великолепен творец с много добър екип от млади художници, а доказателство за това е последната му работа – изографисването на катедралния храм в Ловеч. Очаква се проектът да бъде одобрен от пловдивския митрополит Николай. В храма има готовност изографисването да започне от есента.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене