Ново улично осветление за 6 от селата на община Дупница

2537 осветителни тела ще бъдат подменени в 6-те големи села на община Дупница, съобщиха от пресцентъра на Общината. Както е известно, Община Дупница спечели проект по т.нар. „Норвежка програма“ за подмяна уличното осветление в Яхиново, Червен брег, Крайници, Самораново, Бистрица и Джерман, като общото им население е почти 10 000 жители.

„В документацията сме заложили и допълнително монтиране на още до 169 стълбове за осветление, като ще се прецени на кои места в тези села има нужда от тях за по-добра осветеност. Осветлението е LED и освен по добрите условия за жителите, ще намали и разхода за ел. енергия, както и намали предпоставките за ПТП-та. Уличното осветление ще бъде управлявано от единна Смарт-система за 6-те села. Този проблем в селата винаги е стоял на дневен ред последните 30 години по обясними причини, което коства винаги и голям разход, но и почти без ефект. Търсехме варианти да осигурим външно финансиране за това, защото не е тайна, че от собствения бюджет бе невъзможно и в крайна сметка успяхме“, обясни кметът инж. Методи Чимев.

Идеята е още от 2017 година. Тогава, инж. Чимев бе на работно посещение в Норвегия, където презентира идеята за тази подмяна и мотивите към нея. След като програмата бе отворена за кандидатстване, община Дупница входира необходимите документи впоследствие бе една от много малкото в България, която получи одобрение и финансиране. Общата стойност на проекта е 1 278 780,32 лв с ДДС, от които 110 252,29 лева собствено самоучастие.

На встъпителната пресконференция по проекта, зам.-кметът Олга Китанова обяви, че Общината търси варианти за финансиране и за другите села на територията на общината, на които също да бъде подменено уличното осветление.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене