Правят екопътека до параклиса край кюстендилското село Бараково

Осветиха и откриха официално параклиса край кюстендилското село Бараково. Той е на името на св. Теодор Тирон и св. Трисветители. Намира се на метри от кръговото кръстовище на Е 79 за включване в автомагистрала Струма, за разклона на село Бараково.

Идеята възниква още преди 15 години, когато покойният Неврокопски митрополит Натанаил въдворява отец Светослав Кючуков в църквата в Бараково. Тогава имало идея да се направи параклис на мястото, където е имало стара църква, която била разрушена, но се запазил споменът за нея. „През годините не успяха да се появят средства да го построим“, уточни за Радио Благоевград отец Светослав Кючуков. По-късно дошли дарителите на земята, други дарили параклиса и с помощта на Община Кочериново и хората от съседните села за една година той вече е факт.

Параклисът е отворен, не се заключва и всеки, който иска, може да го посети и да се наслади и на хубавата панорама към Рила. За изографисването му обявили кампания в село Бараково и всички жители събрали пари, за да има нещо, което да остане за техните наследници.

Изографисан е от зографите Васко Василев и Иван Вълканов.

Има идея да бъде направена и екопътека, за да може мястото да стане по-популярно.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене