Община Сатовча с протестна декларация

Реакцията е срещу повишените цени на дървата за огрев

Кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов внесе в Общински съвет – Сатовча, проект на Протестна декларация относно повишаване на цените на дървата за огрев за местното население, добив 2023 година. Общинските съветници приеха декларацията със свое решение. След като то влезе в сила, кметът на общината изпрати нарочни писма до Министъра на земеделието и храните, директора на ЮЗДП – Благоевград, и директора на ДЛС „Дикчан“.

 

В протестната декларация се изразява несъгласие с новите цени на дървата за огрев, добивани през 2023 година на територията на Държавно ловно стопанство „Дикчан“ – село Сатовча, съгласно приетия нов ценоразпис от 02.06.2023 год.

Несъгласието е породено от острите реакции на жителите на община Сатовча, растящото недоволство и натрупването на социално напрежение.

Ето и текста на протестната декларация:

Уважаеми господа,

Общински съвет – Сатовча, кметът на община Сатовча и кметовете на населените места от общината, оценявайки всичките положени от Вас усилия до настоящия момент за своевременно осигуряване на дърва за огрев на населението, особено по време на COVID пандемията и в условията на влошената икономическа ситуация в резултат на войната в Украйна, изразяваме своето несъгласие с новите цени на дървата за огрев, добив през 2023 година, на територията на Държавно ловно стопанство „Дикчан“ – село Сатовча, съгласно приетия нов ценоразпис от 02.06.2023 год.

Несъгласието ни е породено от острите реакции на жителите на община Сатовча, като  същите са предпоставка за растящо недоволство и натрупване на социално напрежение.
>Съгласно новия ценоразпис, физическите лица, които не са търговци – за лична употреба без право на продажба в случаите по чл.71, ал.2, т.1 „Б“ от Наредбата по чл.95, ал.1 от Закона за горите, ще плащат за един кубически метър иглолистни или широколистни дърва от 70 до 90 % по – скъпо в сравнение с цените от 2022 година.

Смятаме, че новите цени са необосновано високи и не отразяват реалните темпове на инфлационните процеси в страната през 2023 година.

В тази връзка настояваме за преразглеждане на новия ценоразпис и за неговото коригиране.

С уважение,

д-р АРБЕН МИМЕНОВ,

кмет на община Сатовча

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене