Иван Гешев: Знам всичко за всеки в тази държава (Видео)

  • Бившият главен прокурор обяви, че създава родолюбиво, консервативно гражданско сдружение
  • НС се крепи само защото го превърнаха в убежище за имунитети“, атакува той настоящите политици
  • Прекъсване на тока наложи пресконференцията да продължи „в импровизиран вариант“
  • Гешев призова Бойко Борисов да си подаде оставката като депутат и да се освободи от своя имунитет

„Като главен прокурор знам всичко за всеки в държавата. За съжаление, да знаеш всичко, особено в държава като нашата, не означава, че можеш да го докажеш. Аз осъзнах, че никоя прокуратура не може да се пребори с кражбите, корупцията, далаверите и съсипването на държавата, ако те са превърнати в държавна политика, така е последните десетилетия. Затова с гражданите и народа ще се боря да живеем в по-хубава страна“, поясни Иван Гешев, като обяви създаването на гражданско родолюбиво, консервативно движение за защита на християнската етика и българските традиционни ценности.

След като бъде приета оставката му като прокурор, той иска „да застанем заедно с всички, които споделят тревогата за бъдещето на България в името на съхраняването на българската национална идентичност и консервативни ценности“. Гешев посочи, че иска връщане на гордостта, че сме българи и истински патриотизъм под мотото „бог, отечество, семейство“. Целта му е независима съдебна власт, защитена от престъпни политически посегателства. Честен и надеждно контролиран изборен процес, възстановяване на мажоритарния избор, на справедливостта, смазана от престъпния олигархичен модел. Това е най-важното – възстановяване на справедливостта. Готов съм да работя с всеки българин в името на националния интерес, добави Гешев.

Той не отговори на кои избори ще се включи. Уточни, че той и други магистрати имат право да участват в граждански патриотични движения. „Когато бъда освободен, най-после, защото мина половин месец, и направя партия, тогава ще отговоря на тези въпроси“, подчерта прокурорът. „Не играя с посолства, не разчитам на подкрепата на чужди интереси. Да, имаме партньори, но трябва да сме равнопоставени, а не да бъдем командвани от генерал-губернатор или друг. И да махнем робския синдром на Големия брат, независимо кой е той“, настоя Гешев.

Бившият главен прокурор обяви, че никога в новата ни история България не е била поставяна в унизителното състояние, в което се намира днес. „Вината за това е на цялата така наречена „политическа класа“, начело с управляващата коалиция, сглобена след години клетви, че никога няма да са заедно. Всички виждаме, че НС се крепи само защото го превърнаха в убежище за имунитети“, атакува той настоящите политици. Според него никой не мисли за народа и това не може да бъде търпяно. Управляващата върхушка е виновна за моралния и икономически срив. Те са виновни за демографския срив, за хилядите предпочели емигрантския живот, смята Гешев. Според него всички са видели, че решенията за страната се диктуват от „чужди национални корпоративни интереси“. Сред обвиненията му бе и въвеждането на неолиберални теории, застрашаващи семейството и децата. „Тях не ги интересува, че според българската Конституция бракът е между мъж и жена“, възмути се той.

“Голямото начало” – така Иван Гешев анонсира обявяването на политическите си амбиции с видеопресконференция, на която хората могат да му задават въпроси. Питанията се събираха на предварително посочен от него мейл адрес.

Видеото, с което бившият главен прокурор анонсира изявата си, завършва с думите “Време е да изметем политическия боклук”. Гешев завършва така всичките си публикации, откакто на 12 юни ВСС го отстрани от поста, а 3 дни по-късно президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването му.

Първоначално Гешев поиска да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура, но само 3 дни по-късно обяви, че напуска държавното обвинение. Тогава направи и първата си заявка за влизане в политиката. “Затова днес говоря на българите в България – така, както обещах – с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства”, анонсира той бъдещия си проект.

Краткият трейлър на видеото показва как Гешев демонстративно къса оставката си като главен прокурор, появява се и надписът „Справедливост за България“.

Прекият контакт с хората бил най-важното за него, така се избягва и всяка цензура.

На въпрос защо сега се активираха някои дела, свързани със знакови политици, той уточни, че правосъдието е тежък и сложен процес в целия ЕС, сериозните дела продължават години. „По всички дела е работено години. Може би сега започва обратното броене. Службите за сигурност и МВР разкриват престъпления и информират прокуратурата, тя внася актове в съда. Ако МВР и службите не разкрият престъпление, няма как да си свършим работата, а съдът да ги осъди“, каза той.

Гешев обаче обяви, че 4-5 дни преди да дойде редовното правителство, в прокуратурата са дошли данни за „извършване на действия по неотложност по лице, свързано с „Барселонагейт“, което евентуално е съхранявало важни доказателства за случая“. След 3 г. разследване. И обвини Кирил Петков, Христо Иванов и хората около тях, че допреди 4-5 месеца всеки ден „ставали и лягали“ с въпроси за чекмеджетата и Барселона, а сега само питали „защо сега“. „Това показва безпринципност и че вероятно ги интересува само властта. Тези въпроси имат само една цел – атака срещу прокуратурата, срещу хората, които си вършат работата“, смята той.

Не знам дали да го нарека саботаж – при избирането ми имаше сигнал за бомба, сега спря токът, така Гешев реагира, след като прекъсване в ел. мрежата стопира пресконференцията. По-късно обаче той и екипът му реагираха и импровизираха през телефони.

Подчерта, че винаги е спазвал законите. Няма да си позволя да наруша Конституцията или законите, така както направиха действащи политици, за да влязат в политиката по лесния начин, закани се бившият главен прокурор.

Съжали, че България не е провела лустрация като други страни и затова живеем в страна с олигархия. Политическият елит преди 89-та година трансформирал „това, което нашите бащи, майки, баби и дядовци са изградили, в икономическа власт“. „По същество ги открадна. Превърна ги в икономическа власт за себе си, за децата си, за внуците си. И сега тази икономическа власт се трансформира пак в политическа“, даде оценката си за Прехода той. Тези хора продължават и желаят да продължават да ни управляват с децата и внуците си. Лично съм за лустрация, за съжаление, тези хора, които са виновни, са възрастни, но защо не и за тези, които са им помогнали“, посочи Гешев.

Гешев призова Бойко Борисов да си подаде оставката като депутат и да се освободи от своя имунитет. Според него създадената за целта комисия в НС е „убежище за имунитети“, за да бъде спасен той. „Няма нищо страшно човек да си подаде оставката. Аз я подадох след 30 г. като прокурор, той след 15 г. като политик. По-лесно ще му е и подозирам, че ще живее по-добре от мен. Той се е превърнал във воденичен камък на собствената си партия, може би трябва да я освободи, за да може България да се развива в демократичния път, по който искаме“, смята Гешев. Документите за искането на имунитета на лицето Бойко Методиев Борисов пък били без гриф и затова можели да се качат на сайта на НС и всеки да прецени има ли основания.

Опитват се да овладеят съдебната власт, спират тока, за взривовете няма да говоря, заяви той и атакува медийната група на Прокопиев. За него били писани манипулации, които целят резултат, различен от истината.

За освобождаването му като главен прокурор имало много причини. Имало изтичането на информация по „Барселонагейт“, освен това за искането по премахването му е използвaн моментът, докато е на официално посещение в САЩ. Посещението било планирано отдавна. „Ако се наведем, не може да се изправим. Наведохме се много. Аз няма да се навеждам“, коментира той решението на ВСС за отстраняването му.

Гешев отрече да е политическо назначение и изборът му за главен прокурор да е съгласуван с ГЕРБ и ДПС. Като зам.-главен прокурор всяка сряда имал оперативка с шефовете на служби, заедно с главния прокурор били в кабинета на Бойко Борисов, тогава премиeр. Лидерът на ГЕРБ искал прокуратурата да се оглавява от жена. „Разговори да бъда избран не са водени. Ясно е, че зад избора ми не са политиците, иначе още щях да съм главен прокурор“, добави Гешев.

На въпрос какво се случва с делата срещу Баневи, Божков и други олигарси – внесени ли са в съда, Гешев каза:

„Безгрешни хора няма. Това показва и силата на медиите. Прокуратурата десетки пъти обясняваше. Срещу теб стои пропагандна машина. Всички тези дела са в съд, с изключение на Божков“, настоя той. И подчерта, че някой друг ги държи „на трупчета“. Да питат съда защо няма произнасяне 5-6-7 години, настоя Гешев.

За кампанията си нямало да разчита на пари от олигарси.

„Това е атака срещу държавността, държавата. Както каза един специалист – това е само началото. Ако този опит за убийството ми бе симулиран, нямаше да се включи Европол по начин, по който не са се включвали, както и сериозни еврослужби. Дребни брюкселски чиновници, които идват, вече официално искат охрана“, каза той по адрес на взрива срещу кортежа му. И попита каква гаранция има за обикновените български граждани.

На въпросите за поредното повдигане на темата за конституционни промени, той иронизира, че това е като историята с имунитетите – всеки знае, че някъде ги има, но никой не ги е виждал. Темата се повдига, като трябва да се отклони въпросът от нещо друго. За пенсии, заплати, цени на лекарства и бензин никой не говори, както и за битовата престъпност, и връщането към мутренските години. „Защо винаги в съдебната власт – тя единствена може донякъде да контролира този олигархичен модел и да внася дела в съд“, добави Гешев.

Целта на промените била да се овладее и съдебната власт, и прокуратурата. „Христо Иванов и тези около него 4-5-ма, каква ще им е платформата на следващите избори? Каква им е идеологическата платформа. Аз съм притеснен за българската либерална общност, какво ли ще измислят“, иронизира той.

Моята работа беше като гръмоотвод – да обирам атаките към прокуратурата и те да действат спокойно, смята Гешев.

Той тръгва на обиколка из страната, за да се срещне очи в очи с хората. „Явно страхът е огромен. Аз съм от нормално семейство и до някаква степен съм бъг в системата и матрицата, който явно системата иска да отстрани. По всякакъв начин – първо с атентат, после с отстраняване от ВСС, в нарушение на всякакви правила. На фона на атентата и всичко, което се случи, това с тока е забавно“, заяви той от импровизираното студио, което спретна след проблема с мрежата. „Имам желание да отговоря, но ме спират. Страх ги е от човек, зад който не седят олигарси, няма пари и милиони. Колко ги е страх за изпуснат властта и краденето“, обобщи Гешев.

Броени минути след изявата му токът в центъра на София отново бе възстановен.

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене