Въпросът за оставка на главния прокурор е личен избор, коментира пред журналисти в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ

Въпросът за оставка на главния прокурор е личен избор, заяви пред журналисти в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Предателство към кого, попита той в коментар на думите на главния прокурор Иван Гешев по отношение поведението на ДПС.

Онова, което няколко години се опитвате да правите като интерпретация, когато ДПС има определена позиция, може би произвежда и такива резултати, изтъкна Карадайъ. Когато ДПС говори за реформи в съдебната система, когато има политически оценки към други независим органи, власти в държавата, чието разделение е гарантирано от Конституцията, нашата позиция винаги е била принципна и винаги сме се опитвали да подредим темата съгласно Конституцията, допълни той.

Има си компетентни органи, има разделение на властите, всеки компетентен орган да си вземе съответните решения, да си носи отговорността, вкл. и Народното събрание като висшия законодателен орган в държавата, да създаде необходимите закони, каза политикът. По думите му има опит за персонализиране на тези принципни позиции на ДПС. Явно някой от персоните пък са ги възприели не като принципни позиции в защита на държавността, а персонално, добави Карадайъ. И подчерта, че не става въпрос за персонални оценки.

В конкретния случай с Иван Гешев казахме, че има компетентни органи и подкрепяме идеята за внасяне пред компетентните органи, но ние не сме този орган, който ще се произнася, обясни председателят на ДПС. По думите му обаче парламентът е органът, който трябва да направи съдебната реформа, вкл. и с промени в Конституцията.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене