„Клуб за активиране“ откри в Кюстендил заместник-директорът на Агенцията по заетостта Кремена Калчева

„Клуб за активиране“ откри днес в ромския квартал в Кюстендил заместник-директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Кремена Калчева. Идеята на клуба е да се превърне в център, който да привлича хората, които живеят в квартала, които не учат или работят, за да открият пречките за тяхното активно включване на трудовия пазар, каза пред БТА Калчева. Тя посочи, че идеята е неактивните хора да бъдат обхванати в обучения, да се върнат в училище или да започнат работа. Центърът ще предлага мотивиране, насърчаване на активността с индивидуална подкрепа.

„Искаме да опитаме този нов начин – чрез изнесени услуги, които се предоставят от жители на квартала за жители на квартала“, посочиха от АЗ. „Количествени цели не сме си поставили, но вече имаме резултати. В центъра, който откриваме днес, за седмица са били „активирани“ вече десет души, с които започваме да работим интензивно“, каза още Калчева.

Такива центрове има в шест града на страната, а този в Кюстендил се открива малко преди отбелязването на 33-тата годишнина от създаването на АЗ. Очакваме и сме сигурни, че бизнесът също ще ни подаде ръка, предлагайки подходящи работни места, коментираха още от агенцията.

Първата трудова борса в ромския квартал „Изток“ в Кюстендил ще се състои на 18 май, каза Станислава Поповска – директор на АЗ в Благоевград.

Лентата на новия клуб днес прерязаха областният управител Александър Пандурски и Кремена Калчева. На събитието бяха заместник-кметът на община Кюстендил Радмила Рангелова и директорът на „Бюрото по труда“ Юлиан Карпузов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене