Музеят в Кюстендил организира турнир с праисторическа настолна игра

Музеят в Кюстендил организира семеен турнир „Праисторическа настолна игра „Манкала”, съобщиха оттам. Турнирът ще се състои на 18 април, между 16:00 и 18:00 часа, в Регионалния исторически музей.

Турнирът се организира във връзка с Международния ден за опазване на паметниците на културата – 18 април”, уточниха още от музея. Той е насочен към деца в предучилищна и начална училищна възраст (от 5 до 11 години) и техните родители, както и към по-големи ученици. Участието е по двойки, а за играта са необходими два отбора, като едновременно могат да се състезават до 24 участници. Играта е настолна, изработена от дърво от Центъра за неформално образование и културна дейност АЛОС, по прототип на керамичен предмет от каменно-медната епоха (V-то хил. пр. Хр.) с квадратна горна плоскост, върху която има 16 ямички, групирани по четири в четири редици.

Такъв предмет е открит е в с. Слатино, община Бобошево, от доц. д-р Стефан Чохаджиев и е експониран в археологическата зала на музея в Кюстендил.

Играе се с малки бели камъчета по правилата на аналогична съвременна игра, позната като „Манкала“, посочиха от музея. Инициативата е част от проекта на Регионалния музей в Кюстендил „Представяне на културното наследство на Кюстендил и региона чрез музейни сувенири и игри”, реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене