Безплатните бързи тестове в Ковид центровете вече се плащат по 10 лв.

От направени 85 теста до обяд в МЦ „Артро” в Гоце Делчев 63 са положителни, в лабораторията на МБАЛ – Благоевград от 185 проби за PCR 133 показват наличие на зараза

Бързите тестове за коронавирус в ковидните центрове в Пиринско вече ще се заплащат от пациентите. Причината е, че от месец от РЗИ – Благоевград вече не доставят безплатни антигенни тестове за Ковид-19 поради изчерпването им. Лабораториите започнаха сами да си купуват бързи тестове и да ги предлагат на цена 15-20 лв., но в ковидните медицински центрове услугата се задържа досега безплатна, наред с прегледите, изследванията и рецептите. От Коледа насам бързите тестове са за сметка на медицинските центрове, а с надигането на петата ковидна вълна броят на изследванията стремително расте, което принуди управителите да ги направят платени.

„На ден правим по 200 антигенни теста, което е разход от 1160 лв. при единична цена на тест от 5,80 лв. Досега не сме взимали такса, но занапред бързият тест ще бъде 10 лв., като в цената включвам пробовземането”, заяви за „Струма“ управителят на МЦ „Артро” в Гоце Делчев д-р Ангел Попов.

Ситуацията с разпространението на короновируса се усложнява, като само в съботния ден през центъра са преминали над 150 души. „Днес има голяма опашка с чакащи за изследвания, като повечето от тях са с Ковид. От направените 85 теста до обяд 63 са положителни. Проблемът е, че има и болни от персонала“, добави д-р Попов. „Не е нормално в разгара на петата вълна да няма налични тестове за Ковид-19 в РЗИ и тепърва да тече поръчка за доставка”, категоричен е д-р Попов. Той не очаква да му бъдат възстановени направените разходи за бързи тестове, каквато беше практиката при служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, като тогава безплатните доставки за ковидните центрове и лаборатории бяха поети от държавата.

„Надявам се до края на седмицата или в началото на другата да бъдат доставени значителни количества антигенни тестове за Ковид-19, вече има подадени оферти, след като обявихме поръчка за 75 000 броя”, каза директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов. След доставката тестовете ще бъдат насочени към 12-те лаборатории, с които РЗИ има договор, и в ковидните центрове.

По повод евентуална компенсация на центровете за направените разходи за бързи тестове д-р Калоянов добави, че засега няма яснота, тъй като това се урежда с указания и инструкции от здравното министерство. Иначе разпространението на Ковид-19 стремглаво расте, като Благоевградска област достигна заразната заболеваемост от 1933 на 100 000 души за 14 дни към вчерашна дата, което е пореден антирекорд, който се очаква да бъде надминат.

„От 185 проби за PCR 133 са положителни. Хората, които се изследват, идват с различни оплаквания – температура, хрема, кашлица, дращене в гърлото, болки в кръста. Вероятно е „Омикрон”, но все още не знаем, тъй като към момента няма официално потвърждение от Националния център по заразни и паразитни болести, че мутацията е засечена при нас”, каза шефката на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова. Тя добави, че разполагат и с тестове за грип и комбиниран тест за Ковид и грип, но никой не е поискал такова изследване.

Голям брой заразени отчитат и в изнесения пункт на общинския „Медицински център – 1“ при МОЛ „Ларго“. „Всеки втори е положителен. От днес преди обяд имаме потвърден ковид и при 7-годишно дете“, каза лаборантката, която е оставила широко отворена вратата, за да се проветрява след поредния изследван с бърз тест на цена 20 лв.

Източник:Вестник Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене