Иновационни технологии в индустрията на игрите: от разширената реалност до изкуствения интелект

Както всяка друга индустрия, гейминг индустрията се развива постоянно, а иновациите, които се появяват на пазара правят виртуалното преживяване за всички геймъри наистина незабравимо и завладяващо. Това се отнася не само за видео игрите, но дори и за казино продуктите като ротативки, рулетка и т.н. В сайта на Hit and Spin, например, всеки един потребител може да се наслади на едно безкрайно разнообразие от игри с феноменални графики, специални функции и иновативни механики за още по-добър геймплей.

В следващите редове на тази статия ще обърнем по-специални внимание на игрите, разчитащи на т.нар. разширена реалност или Augmented Reality (AR), както и на тези, които все по-усилено използват изкуствен интелект. Ще ви запознаем с най-новите иновации на AI, които допринасят за една по-истинска, вълнуваща и детайлна гейминг индустрия.

Какво е разширена реалност (Augmented Reality)?

При разширената реалност се наслагва цифрово генерирана информация, като изображения или звуци върху реалния свят. Най-често това се постига със смартфони, таблети или очила за AR. При виртуалната реалност, средата е изцяло дигитална, докато при разширената се добавят дигитални елементи към физическата среда.

Днес тя не се използва само в игри. Напротив, има доста широко приложение и в много други сектори. Например, някои академии я използват, за да направят обучението за учениците по-интерактивно и ангажиращо. Доказано е, че по този начин се стимулира умствената дейност и вниманието на изучаващите остава приковано за по-дълго време.

Учениците могат да взаимодействат с въпросното съдържанието, което прави целия процес доста по-приятен. Има и много AR приложения, които са предназначени за групови дейности и работят като ангажират целия екип. Благодарение на този тип технология, хората могат да бъдат по-добри при работа в екип.

Популярни примери за AR игри

Има доста игри, които са базирани на разширена реалност. Един от най-видните примери е Pokemon GO. Това несъмнено е една от най-известните игри в света, която кара хиляди хора да изминават много километри, само за да намерят нужния покемон. Чрез камерата на устройството създанията се появяват в реалният свят и играчите могат да ги „заловят“. Други познати заглавия, които са интегрирали AR и се радват на безспирно внимание от страна на потребители  са:

  • The Walking Dead: Our World;
  • Minecraft Earth;
  • Harry Potter: Wizards Unite.

Изкуственият интелект в игрите

Изкуственият интелект се прилага почти навсякъде и игрите определено не са изключение. AI играе ключова роля при създаването на игрални продукти, както и за цялостното преживяване на играчите. Противниците могат да се адаптират към стила на играча, реагират на всяко действие и като цяло са много по-интелигентни, отколкото тези в заглавията, пуснати преди петнадесет години, например.

AI несъмнено прави всичко много по-реалистично и близо до реалния свят, тъй като персонажите взаимодействат с играча по интелигентен начин, използвайки широка база данни.

Не-играещи персонажи (NPCs)

Една от основната функции на т.нар. NPCs или не-играещи персонажи е да създават по-динамичен и жив свят в игрите. Благодарение на тази технология, те стават интелигентни и поведението им може да е почти като това на истинските играчи.

С напредването на технологиите, NPC-тата ще стават все по-умни. В много от игрите са включени и приятелски не-играещи персонажи, които имат за цел да помагат на играча и дори могат да бъдат част от главната история. Има доста заглавия, които наподобяват филми чрез представената историята и реакцията между различните персонажи.

Персонализирано игрово преживяване за потребителите

AI може да генерира съдържание, което е специално направено за играча. Това включва създаване на персонализирани мисии, герои и светове, които отговарят на интересите и предпочитанията на потребителя. Тук могат да се включат и гореспоменатите персонажи, които често са създадени според стила на потребителя.

Персонализацията на игрите чрез AI е наистина голяма стъпка за технологиите и цялостната индустрия на видео игрите. В бъдеще игровото преживяване ще става все по-силно изразено, предлагайки на играчите нови нива на ангажираност и удовлетворение. Всичко това прави игрите донякъде непредсказуеми, което е и причина броят на геймърите, търсещи динамика, да продължава да расте.

Процедурно генериране на съдържание

Това е може би една от най-интересните технологии. С помощта на изкуствен интелект, тя позволява на игровите продукти да създават динамично и уникално съдържание в реално време, вместо да разчитат на предварително проектирани елементи. Голям плюс е фактът, че процедурното генериране може да предложи неограничено разнообразие от съдържание, включително и нови нива.

Още по-добри графики, визуални ефекти и анимации

С напредването на AI технологията, текстурите в игрите като сенки, вода, светлина и т.н. се оптимизират, за да предоставят на играча по-реалистичен свят. Технологията Deep Learning Super Sampling (DLSS), разработена от NVIDIA, използва AI, за да подобри графичната производителност и качество в реално време, чрез т.нар. рендиране на изображения на по-ниска резолюция и възстановяването им до по-висока такава с минимална загуба на качество.

Това е само един от многото примери, показващи колко всъщност е напреднала технологията в днешно време. Движенията са много по-плавни в игрите сега, отколкото са били миналото десетилетие.

AR срещу AI: Кое ще продължи да се развива още повече в гейминг индустрията?

Без съмнение AI технологията има много повече приложения и е доста по-модернизирана, в сравнение с AR. Един от най-големите плюсове е създаването на персонално съдържание и самият факт, че не-играещите персонажи са толкова умни, че знаят как да отговарят и да се държат адекватно, спрямо това как взаимодейства играчът с тях.

И все пак, AR игрите също имат фенове по-целия свят и предлагат добро гейминг преживяване. Въпреки че през последните години повечето компании се доверяват изцяло на изкуствения интелект, AR технологията несъмнено ще продължи да се използва през следващите десетилетия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене