Надзорният съвет на ЕЦБ не вижда опасност от заразяване на банките в еврозоната

Надзорният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) не вижда признаци за „заразяване“ на банките в еврозоната на фона на сътресенията в сектора напоследък. Това съобщи днес източник, цитиран от Ройтерс, след като американски кредитни институции предоставиха 30 млрд. долара на затруднената „Фърст рипъблик банк“ (First Republic Bank).

Банката от Сан Франциско пострада от резките колебания на пазара след краха на две средноголеми банки в САЩ.

Малко преди това швейцарската „Креди сюис“ (Credit Suisse) прибегна до спасителна помощ от 54 млрд. долара от централната банка на Швейцария, за да укрепи ликвидността си.

ЕЦБ проведе извънредно заседание на Надзорния съвет (второто тази седмица), за да обсъди напрежението и нестабилността на банковия сектор, необичайно изпреварвайки графика си с една седмица, предаде БТА.

Според членовете на съвета обаче не се наблюдава разпространение на кризата към банките в еврозоната, посочи източник. По думите му членовете на надзорния орган са били уведомени, че депозитите в сектора са стабилни, а експозициите към „Креди сюис“ са малки.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар.

Банките от еврозоната все още разполагат с около 4 трилиона евро извънредна ликвидност, които дори биха върнали с готовност на ЕЦБ предвид увеличаването на лихвите, което оскъпява кредитирането, сочат днешни данни на централната банка.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене