Кметът Илко Стоянов: Намерихме правната форма да запазим домовете на стотици семейства

Общински съвет – Благоевград прегласува върнато от областния управител решение за изменение на застроително-регулационен план, одобрен със заповед през 1994 г., според който десетки домове на благоевградски семейства по улиците „Митрополит Борис“ и „Христо Силянов“ подлежат на отчуждаване и премахване.
Точката бе разгледана на извънредно заседание на местния парламент.

„Благодарение на волята на администрацията и тази на Общински съвет, ние започнахме да решаваме един огромен проблем, касаещ стоици хора, живеещи по продължение на двете улици. Успяхме да намерим правната форма, правилния законосъобразен начин да запазим домовете им. И както всеки път, така и сега областният управител, отново се опитва да пречи. В мотивите за връщане на решението той никъде не е посочил по какъв начин законът е нарушен, а функцията му в случая е именно такава – той трябва да проверява решенията по законосъобразност. Областният управител отново си позволява да надвишава правомощията си и да засяга решения, които са в компетенция на местния орган, в случая ОбС“, коментира кметът Илко Стоянов.

Той припомни, че точката, приета по време сесия през м. февруари обедини представителите на всички политически партии и бе гласувана с пълно мнозинство. Подчерта и, че след решението на ОбС десетки жители са благодарили на Общината и на Общински съвет.
„Очевидно неудовлетворен от факта, че сме напът да решим един обществен проблем, стоящ десетки години пред жителите на Благоевград, получаваме поредното върнато решение. Аз ще продължим да бъда зад хората, ще продължа да защитавам техните интереси, затова ако се наложи ще отнеса съответния въпрос и в съда“, категоричен бе Илко Стоянов.

Според досега действащите документи пътната артерия е предвидена за разширяване, но за да бъде реализирано подобно намерение част от сградите в района следва да бъдат съборени, предвид обстоятелството, че регулационните линии преминават през тях.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене