Започна подготовката за новия мост над Струма край Покровник, режат храсти, насипват земна маса…

Днес или утре се очаква строителното разрешение от МРРБ

Искане за издаване на строително разрешение, което ще даде старт на строителството на двете мостови съоръжения над р. Струма при благоевградското село Покровник, бе подадено вчера от Областно пътно управление и Община Благоевград до МРРБ. Подготвителните мероприятия в района започнаха още миналата седмица след съгласуване с РИОСВ и Басейнова дирекция. В момента в коритото на р. Струма се наслагва земна маса, изсича се и растителността в зоната, където ще се строят съоръженията.

Вчера в ранния следобед шефът на Областно пътно управление Иван Кунев бе в района и коментира пред  репортер на „Струма“ предстоящите строителни дейности. Той обясни, че изграждането на основното мостово съоръжение и на допълнителното ще започнат паралелно. Ще се започне с изместването на газопровода, ВиК и останалите комуникации по малкия мост, който ще е с широчина само 2 метра и не е предвиден за транспортен достъп.

„При обсъждането на малкото съоръжение е коментиран вариант дали то да се прави със или без платно. Тъй като двете съоръжения стартират заедно, се прецени, че няма да има съществено забавяне между едното и другото, и за да не се оскъпява обектът, е взето решение платно да няма“, обясни инж. Кунев.

Малкият мост ще е на 10 метра от големия, на него ще се монтират всички комуникации и газопроводът, преди да се събори старият мост.

Продължителността на строителните дейности остава непроменена, въпреки че съоръженията ще са две, обясни инж. Иван Кунев и припомни, че в договора, подписан с „Мост Покровник“ ДЗЗД след проведената обществена поръчка, са фиксирани 390 дни за работа. Ако се наложи просрочване, то ще е минимално и зависи от пълноводието на р. Струма, отбеляза шефът на ОПУ – Благоевград. Земната маса, която в момента се насипва за подготовка на строителната площадка, след приключване на строителните работи ще се изгребе, за да се осигури проходимостта на коритото на реката, информира инж. Кунев.

Очаква се днес или утре строителното разрешение да е факт.

Мостът при с. Покровник бе затворен през декември 2021 г., след като в резултат на поройни дъждове реката придойде и подкопа основите му. Движението бе отклонено през Зелендолско шосе, което удължи пътя на жителите на селата Покровник, Мощанец, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица, както и на работещите в промишлената зона в района до общинския център с 15-ина км в двете посоки. Това породи масово недоволство и населението на няколко пъти организира протести.

„Мост Покровник“ ДЗЗД обединява „Грома холд“ ЕООД на Христо Савев и „Пътпроект“ ЕООД с управител Венцислав Зарев, което спечели обществената поръчка за изграждане на основното съоръжение с оферта от 7 257 000 лв. без ДДС. В началото на 2023 г. зам. министър Шушков огласи, че стартът на строителството на моста се бави заради газопреносната тръба, която трябва да се премести, но за това не били предвидени средства в поръчката. Наложи се държавата да осигури допълнително средства за изграждане на по-малко съоръжение, по което да се изместят комуникациите.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене