НЗОК: Протоколите за скъпоструващо лечение ще се подават по електронен път

От 1 март протоколите за скъпоструващо лечение, за които не се изисква извършване на експертиза, се подават по електронен път в районната здравносигурителна каса. Това съобщиха от НЗОК.

Е-протоколите (електронни протоколи) заместват използваните до момента хартиени протоколи за предписване на лекарства за домашно лечение. Е-протоколи могат да издават лекари специалисти по профила на заболяването – договорни партньори на НЗОК, изпълнители на специализирана извънболнична медицинска помощ.

Чрез въвеждане на е-протоколи отпада задължението на здравноосигурените пациенти да посещават районната здравна каса и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Отпада и ангажиментът им да съхраняват и да предоставят в аптеката хартиените протоколи при получаване на изписаните им медикаменти.

Електронно предписание (е-рецепта) по утвърден електронен протокол имат право да издават общопрактикуващите лекари и лекари специалисти от извънболничната медицинска помощ, сключили договор с НЗОК.

При изпълнение на е – рецепта по е-протокол отпада задължението на аптеката да вписва отпуснатите медикаменти в хартиените протоколи.

Информация за статуса на е-протоколите се предоставя от районната здравна каса на здравноосигуреното лице по избрания от него и вписан в е-протокола начин.

До 30 април 2023 г. ще има преходен период, през който се допуска издаване на „Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК” на хартия, по установения към момента ред, в случай че електронната услуга за издаване на е-протокол не е реализирана в медицинския софтуер на лекаря специалист. В преходния период издадените на хартия протоколи се утвърждават в районната здравна каса по установения към момента ред и са валидни в съответствие с вписания в тях срок „валиден от“ и „валиден до“. По тях ще се издават и изпълняват e-рецепти по утвърдения към момента ред.

От 1 април 2023 г. ще започне подаване и на електронните протоколи, за които се изисква извършване на експертиза.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене