Студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ участваха в семинар по повод Световния ден на слуха

Семинар на тема „Грижа за ушите и слуха за всички“ се проведе днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Целта на семинара, воден от ас. д-р Радостина Костова, преподавател в катедра „Логопедия“, бе да повиши информираността на хората за грижите, които могат да полагат за слуха и за ушите си. Събитието е по повод Световния ден на слуха, който се отбелязва всяка година на 3 март по инициатива на Световната здравна организация и нейните партньори.

Семинарът беше открит от гл. ас. д-р Анна Андреева, ръководител на проекта „Влияние на придобитите слухови нарушения върху комуникацията и социализацията“, в рамките на който се проведе събитието. Проектът е финансиран от Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания на млади учени и постдокторанти – 2022 г.
Обучението започна с попълване на анкета от участниците, която имаше за цел да провери доколко те са запознати с факти, относно грижите за ушите и слуха и факторите, влияещи на появата и развитието на затрудненията със слуха.

Програмата продължи с представяне на презентация, в която д-р Костова отбеляза, че според изследванията на Световната здравна организация в света има над 460 милиона души с увреждане на слуха. Близо 90% от тях живеят в страни с ниски и средни доходи.
По време на семинара д-р Костова разясни на присъстващите какво представлява намаленият слух и глухота, какво е въздействието на загубата на слуха, както и какви са причините. Бяха представени препоръки за грижа за ушите, основните рискови фактори и възможностите за превенция, ранна диагностика и терапия на слуховите нарушения.

С цел ранно откриване на слуховите нарушения преподаватели от катедра „Логопедия“ ще проведат безплатен скрининг и оценка на слуха за всички възрастови групи в периода 2 март – 2 април 2023 г. с предварително записване на тел. 0898 20 55 17 – гл. ас. д-р Анна Андреева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене