Внимание родители! Лято е. Дръжте телефоните далеч от децата… Смартфоните нарушават паметта на подрастващите

Радиацията от смартфоните оказва негативно влияние върху краткосрочната памет на тийнейджърите, сочат нови проучвания. Обезпокоителното е, че „погълнатата“ радиация дори от една година употреба, може да бъде достатъчна, за да повреди части от мозъка, които интерпретират образи и форми.

Изследователите са установили, че радиочестотните електромагнитни полета на смартфоните могат да имат неблагоприятно въздействие върху развитието на паметта на специфични области на мозъка при подрастващите.

За целите на проучването са проследени навиците на 700 младежи в Швейцария, на възраст между 12 и 17 години.

Учените поясняват, че най-вредно за мозъка е използването на мобилен телефон близо до главата. Извършени са няколко проучвания за идентифициране на потенциалното негативно влияние върху здравето, въпреки че резултатите са останали неубедителни.

Краткосрочната памет (запаметяване на обекти и фигури) се осъществява в дясното полукълбо и влиянието на излъчванията на телефона се проявяват по-очевидно при тези, които го държат от дясната страна на главата по време на разговор. Но, когато се използват други инструменти и услуги за безжична комуникация – sms-и, онлайн игри или интернет – швейцарските учени не откриват значителни промени.

Мартин Рьосли (Martin Röösli) – ръководител на експозицията на околната среда и здравето на Швейцарския институт за тропическа и обществена здравна система (Swiss TPH) заяви, че евентуалните рискове могат да бъдат сведени до минимум, ако телефонът няма пряк контакт с главата.

„Използване на слушалки или високоговорител, намалят вредните излъчвания, които са особено високи, когато качеството на мрежата е ниско и мобилният телефон работи на максимална мощност. “

От друга страна, е установено, че честите проверки на социалните медии, сърфирането в интернет и други онлайн дейности, увеличават вероятността от развитие на хиперкинетично разтройство (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност). Това разтройство се характеризира с нарушения в изпълнителните функции при подрастващите – нарушени са контролът и регулацията на бодростта и поддържането на устойчиво внимание. Страдащите имат по-ниска способност да отлагат или потискат неподходящи действия; затрудняват се да преценят ситуацията и да планират бъдещето.

/puls

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене